Bruno Jovanović debuterer til kritikerros med «Etter hvert vil øynene venne seg til mørket». Boken tar opp kjærlighet til en psykisk syk mor og uforløst aggresjon. Foto: Anna-Julia Granberg Blunderbuss

Sørlandets litteraturpris deles ut i to kategorier og i år stakk Cappelen Damm av med begge prisene! Bruno Jovanović vant i kategorien skjønnlitteratur og Victor Norman i sakprosa. Vi gratulerer forfatterne!

Bruno Jovanović  (f.1990) er født i Tuzla, Bosnia-Hercegovina, vokste opp i Arendal og er bosatt i Oslo. Han er utdannet tekstforfatter fra Westerdals og har gått Forfatterstudiet i Tromsø. I 2020 debuterte han til kritikerros med Etter hvert vil øynene venne seg til mørket. For debutboken kom han på kortlisten til Tarjei Vesaas' Debutantpris 2020 og han ble tildelt Saabye-stipendet 2021.

«Bruno Jovanović har levert en besettende roman det er ubehagelig å være i, men som er desto vanskeligere å forlate. Det er litteratur på alvor.  Det er en glede å tildele ham Saabye-stipendet for 2021.» Lars Saabye Christensen

Juryens begrunnelse

Boka handler om en ung manns opplevelse av utenforskap i møte med lokalsamfunnet, som bosnier, som skeiv og som pårørende til en psykisk syk. Språket er direkte og brutalt, og gjør tidvis vondt å lese. I beskrivelsen av forholdet til sin psykisk syke mor, tar Jovanović leseren med inn i grenselandet mellom kjærlighet og vold. Det er sterk lesning. Dette er ei bok til ettertanke, og den er usedvanlig velskrevet, om hvor galt det kan gå når en ikke får eller oppsøker hjelp. Den forteller leseren mye om utfordringene jeg-personen opplever i møte med samfunnet og skildrer klasse, etnisitet, seksualitet og oppvekst på en måte som er sjelden i norsk samtidslitteratur.

 

Cappelen Damm stakk av med begge prisene

Sørlandets litteraturpris deles ut i kategoriene skjønnlitteratur og sakprosa. Victor Norman vant i kategorien sakprosa med En liten åpen by. Fortellingen om Risør 1500-1873.  Juryen mente blant annet at: Stilen er lett og fortellende, og stoffet er engasjerende og underholdende om kystkultur og byutvikling. Dette er ei svært velskrevet bok, med appell som strekker seg langt forbi Risørs egne innbyggere og besøkende. Les mer

 

Sørlandets litteraturpris

Sørlandets litteraturpris deles ut hvert år i kategoriene skjønnlitteratur og sakprosa til forfattere med tilknytning til Sørlandet. Den er etablert av de to fylkeskommunene Aust- og Vest-Agder og bibliotekene i samarbeid med en rekke bokhandlere i 2000.

Prisen består av en sjekk på kr. 15.000 samt et kunstverk. Utdeling skjer hvert år i tilknytning til Verdens bokdag 23. april. Agder fylkeskommune gir et årlig tilskudd på kr. 100.000 kroner til driften. I tillegg gir Kristiansand folkebibliotek et årlig tilskudd. Hovedsponsor er Sparebanken Sør.