Line Halsnes er vinner av Kulturdepartementets fagbokpris for barne- og ungdomslitteratur 2021. Foto: Jan Alsaker

Fagbokprisen for 2021 på kr 50 000 tildeles Line Halsnes for Tøffe maskiner.  Boken er første i Tøffe-serien, bok nummer to "Tøffe dinosaurer" kommer høsten 2022.

Line Halsnes er illustratør og barnebokforfatter. Hun er utdannet ved Norwich School of Art and Design, og har illustrert en rekke bøker . For Tøffe maskiner  ble hun også nominert til Brageprisen.

Fagbokprisen

Tøffe maskiner av Line Halsnes.

I denne fagbildeboka gir Line Halsnes oss en grundig innføring i maskiner som traktor, gravemaskin, bulldoser, hjullaster, dumper, skurtresker og hogstmaskin. Sammen med maskinførerne Hans og Ida får leseren utforske maskinenes bruksområder og bestanddeler, og det hele gjøres på en leken måte som kan passe for barn i både barnehage- og småskolealder. Gjennom detaljrike illustrasjoner får vi en presentasjon av verktøyet Hans og Ida bruker når de mekker på maskinene, og helt til slutt er det en oversikt over andre tøffe maskiner man kan få lyst til å lære mer om.

Dette er ei helhetlig og gjennomarbeida fagbildebok der ord og bilder utfyller hverandre på en forbilledlig måte. Bildene er fargesterke og dynamiske, og den knappe verbalteksten er god å lese. Dette er ei bok for de nysgjerrige og lærelystne, og sammen gir ord og bilder leserne mye å peke på og snakke om. Hver maskin presenteres over tre oppslag, noe som skaper en god rytme og gir plass for både kunnskapsformidling og let-og-finn-oppgaver. I tillegg blir leseren gjentatte ganger invitert med inn i teksten gjennom spørsmål og direkte henvendelser, og vi føler virkelig at vi er med på handlinga i denne usedvanlig forseggjorte fagbildeboka.

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur deles ut disse syv kategoriene: Litteraturprisen, Bildebokprisen, Fagbokprisen, Debutantprisen, Tegneserieprisen, Illustrasjonsprisen og Oversetterprisen Generelt for alle typer verk gjelder at språket skal være norsk eller samisk.

Norsk barnebokinstitutt administrerer jury og prisutdeling. Prisutdelingen ved kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen fant sted fredag 11. mars 2022 kl. 13.00 i Nasjonalbiblioteket.