Hvem rumpet brunosten? tildeles ‘special mention’ i BolognaRagazzi Award 2022. Boken er skrevet av Erlend Loe og illustrert av Kim Hiorthøy. (Foto: Cappelen Damm)

Loe og Hiorthøy tildeles prisen for barneboken «Hvem rumpet brunosten?» i kategorien COMICS - Early Reader.

Erlend Loe og Kim Hiorthøy har samarbeidet om en rekke bøker for barn, blant annet Maria & José og bøkene om Kurt.

Hvem rumpet brunosten?  er et ellevilt kriminalmysterium fra to av våre fremste kunstnere, Loe og Hiorthøy. Kongen inviterer verdens aller beste brunost til slottet. På toget blir det oppdaget at osten er full av rumpespor. Kongens brunost har blitt rumpet! Verdens beste detektiv, herr Fluffenberg, blir tilkalt og skjønner raskt at rumperen fortsatt befinner seg ombord. Dermed er det duket for en heseblesende rumpethriller.

Boken ble godt mottatt av både kritikere og lesere. Kristine Isaksen i VG og ga boken terningkast 6, hun mener at boken er «ikke er plump rumpehumor eller underbuksehumor, men en kvalitetsmiks av ulike humortyper som vil få enhver i godt humør.» Guri Fjeldberg i Aftenposten roser Loe og Hiorthøy de «hører til de få som klarer å gjøre voksne hovedpersoner interessante for barn.»

BolognaRagazzi Award

BolognaRagazzi Award er en av verdens viktigste barne- og ungdomsbokpriser. Prisene blir utdelt av arrangørene av Barnebokmessen i Bologna, som er verdens største bokmesse for barne- og ungdomsbøker, som finnes sted hvert år i Bologna i Italia. Totalt ble det sendt inn 2215 bøker fra 62 land. Prisutdelingen er 21. mars og vil skje på Barnbokmessen.

I år vil messen tilby en spesiell utstilling av vinnerne, samt en digital skjerm som fremhever ytterligere 100 titler valgt fra finalistene.