Tre bøker fra Cappelen Damm er nominert i kategoriene; Fagbokprisen og Illustrasjonsprisen. Vi gratulerer forfattere Line Halsnes, Linde Hagerup og Susanne Kaluza, illustratør Jens A. Larsen Aas og Leonard Furuberg.

Fagbokprisen

Tøffe maskiner av Line Halsnes.

I denne fagbildeboka gir Line Halsnes oss en grundig innføring i maskiner som traktor, gravemaskin, bulldoser, hjullaster, dumper, skurtresker og hogstmaskin. Sammen med maskinførerne Hans og Ida får leseren utforske maskinenes bruksområder og bestanddeler, og det hele gjøres på en leken måte som kan passe for barn i både barnehage- og småskolealder. Gjennom detaljrike illustrasjoner får vi en presentasjon av verktøyet Hans og Ida bruker når de mekker på maskinene, og helt til slutt er det en oversikt over andre tøffe maskiner man kan få lyst til å lære mer om.

Dette er ei helhetlig og gjennomarbeida fagbildebok der ord og bilder utfyller hverandre på en forbilledlig måte. Bildene er fargesterke og dynamiske, og den knappe verbalteksten er god å lese. Dette er ei bok for de nysgjerrige og lærelystne, og sammen gir ord og bilder leserne mye å peke på og snakke om. Hver maskin presenteres over tre oppslag, noe som skaper en god rytme og gir plass for både kunnskapsformidling og let-og-finn-oppgaver. I tillegg blir leseren gjentatte ganger invitert med inn i teksten gjennom spørsmål og direkte henvendelser, og vi føler virkelig at vi er med på handlinga i denne usedvanlig forseggjorte fagbildeboka.

Line Halsnes er illustratør og barnebokforfatter med spesiell interesse for anatomi og militære kjøretøy. Hun er utdannet ved Norwich School of Art and Design, og har illustrert en rekke bøker som f.eks Båten mellom stjerneneNærkamp og Sangbok. Selv har hun skrevet og illustrert Stakkars lille hjerte og Godtegrisen som hun formidler i Den kulturelle skolesekken. Hun har også utgitt to sakprosabøker for barn: Skogens konge – alt du trenger å vite om elgen (2020) og Tøffe maskiner (2021).

 

Hvorfor har vi ikke president i Norge? Og 52 andre ting du lurer på om politikk av Susanne Kaluza og Leonard Furuberg (ill.),

I denne fagbildeboka forklares vanskelige temaer for leseren på en lekende måte uten å virke belærende. Her er det noe å lære for både store og små, og boka kan være en fin samtalestarter. Susanne Kaluza gir leseren svar på viktige og aktuelle spørsmål. Bor statsministeren på Stortinget? Kan barn havne i fengsel? Hvem bestemmer mest: Kongen eller statsministeren? Og hvorfor bestemmer voksne over barn?

De vennlig-karikerte og fargerike illustrasjonene av Leonard Furuberg (der vi kan kjenne igjen både kongen og Erna) er med på å gjøre stoffet tilgjengelig for målgruppa. Tegningene forsterker den lette og til tider humoristiske tonen i teksten. Layout, typografi og illustrasjoner spiller på lag og gjør teksten innbydende og leservennlig. Avslutningsvis forklares hva leseren selv kan gjøre dersom man ikke er enig med dem som bestemmer. Dette er en viktig bok i en tid der konspirasjonsteorier og fake news gjør at demokrati og folkeopplysning ikke kan tas for gitt.

Susanne Kaluza er mor til tre barn og jobber som sjef ved Stiftelsen Litteraturhuset i Oslo. Hun har tidligere gitt ut fire bøker. Ved siden av jobben er Susanne varamedlem i Kultur og oppvekstutvalget i bystyret i Oslo. Susanne er utdannet journalist, og har tidligere jobbet som både journalist og redaktør femten år. Hun har også laget sin egen matboks, og har en liten stemme i Disney-filmen «Frost».

Illustrasjonsprisen

Jens A. Larsen Aas for illustrasjonen til En venn for lite av Linde Hagerup

Tiåringene Sara og Helene er bestevenner. Etter en lang sommerferie vekk fra hverandre skal de endelig treffes igjen, men plutselig er ikke alt som før. Helene lengter tilbake til ferien i USA, og Sara skjønner ikke hvorfor. Som om ikke dette er nok, forteller plutselig foreldrene til Sara at hele familien skal flytte til Bergen. Det blir full krise, og Sara og søsknene Emilie og Steinar tar i bruk alle midler – inklusive rottene Steffen og Geir – for å slippe å flytte.

Forfatteren tar de unge lesernes følelser, vennskap og utfordringer på alvor i denne romanen. Jens A. Larsen Aas sine fargerike og detaljrike illustrasjoner utgjør innbydende punktnedslag i forløpet, og spiller godt på lag med Linde Hagerups tekst. Illustrasjonene varierer fra små vignetter til hele sider og dobbeltoppslag. Bildene understreker stemninger og følelser gjennom hele fortellingen, og gir i tillegg leseren rom til å danne seg egne bilder. Larsen Aas tegner dessuten inn en av sine kjente karakterer, Brillebjørn, et fiffig grep som skaper gjenkjennelse og humor.

Jens Arne Larsen Aas studerte illustrasjon ved Academy of Art University i San Francisco i USA fram til 2016. Siden har han tegna til flere norske barnebøker, blant annet om Brillebjørn, en figur kjent fra NRK Super. 

 

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur deles ut disse syv kategoriene: Litteraturprisen, Bildebokprisen, Fagbokprisen, Debutantprisen, Tegneserieprisen, Illustrasjonsprisen og Oversetterprisen Generelt for alle typer verk gjelder at språket skal være norsk eller samisk.

Norsk barnebokinstitutt administrerer jury og prisutdeling. Prisutdelingen ved kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen finner sted fredag 11. mars 2022 kl. 13.00 iNasjonalbiblioteket.