Roy Jacobsen er en av Norges mest leste forfattere, men også svenskene trykker ham til sitt bryst. I disse dager får lanseringen av Bare en mor bred mediedekning i nabolandet. Foto: Guri Pfeifer

Bare en mor er Roy Jacobsens fjerde bok i en fortelling som har gledet hundretusener i inn- og utland. Bøkene om Ingrid fra Barrøy er solgt til 36 land og i disse dager lanseres Bare en mor i Sverige hvor anmelderne skryter og leserne er begeistret.

Roy Jacobsen er i ferd med å skape et fantastisk norsk nasjonalt epos, jubler anmelder Tommy Sundin i den svenske avisen Västerbottens-Kuriren. Videre skriver han: At hver av karakterene i Roy Jacobsens bøker reiser seg fra sidene og blir ens venner, både når man leser og i lang tid etterpå, kan kun forklares med forfatterens virtuose talent for nyansert menneskeskildring, i tillegg til den elegante stilen.

I Dagens nyheter er Bare en mor anmeldt under overskriften «Roy Jacobsens mettede og episke stil skinner». Anmelder Jesper Högström berømmer Jacobsen språk og hans evne til å gjøre historien og de store samfunnsmessige begivenhetene så konkrete og nyanserte.

Også SVTs anmelder, Ingrid Elam, er svært begeistret og erklærer at Roy Jacobsens Barrøy-serie er meget sterk. Bøkene er skrevet med et vidunderlig, poetisk og enkelt språk som makter å levendegjøre menneskene og øya de bor på slik at jeg får lyst å bli blant dem lenge, konstaterer Elam.

Barrøy-serien

Fortellingen om Ingrid Barrøy, som begynte med De usynlige og fortsatte med Hvitt hav, Rigels øyne og Bare en morer en romanserie beskrevet som et stykke norgeshistorie skildret nedenfra, men fortellingene er universelle og treffer bredt også ute på det internasjonale markedet. Rettigheten til Roy Jacobsens bøker er solgt til over 40 språkområder, og Jacobsen ble som første nordmann shortlistet til den gjeve Man Booker International Prize for romanen De usynlige. Med samme bok ble han også nominerte til Dublin Literary Award. I Norge er bøkene trykket i et opplag på over en halv million eksemplarer.