Sunniva M. Roligheten er nominert til Tarjei Vesaas’ Debutantpris. (foto: Anna-Julia Granberg - Blunderbuss)

Sunniva M. Roligheten er en av fem blant fjorårets debutanter som er nominert av Den norske Forfatterforenings litterære råd til Tarjei Vesaas’ Debutantpris.

Sunniva M. Roligheten debuterte som 17-åring i Signaler, Cappelen Damms debutantantologi. Hennes debutroman Når alt er av papir  fikk strålende anmeldelser når den kom. «Når alt er av papir [...] er imponerende og fortjener mange lesere.» skrev Mari Grydeland i Aftenposten. Martha Norheim i NRK skrev «Ei forfriskande fornying av den litt slitne sjangeren oppvekstroman. [...] Saman med blikket for detaljen og for det underfundige, blir summen av alle dei små delane som utgjer romanen «Når alt er av papir» eit utsøkt stykke kunst som ikkje liknar på livet, men som handlar om det.»

 

Les også: – Eit utsøkt stykke kunst, kaller NRK 20-årige Sunniva M. Rolighetens debutroman «Når alt er av papir»

Debutromanen

Når alt er av papir  består av kapitler bygd opp som skolelekser. Hvert kapittel har et fag og et tema, alle avsnittene består av hovedpersonens minner og starter med «jeg husker». Minnene er fra oppveksten på en gård i telemarksområdet, det midlertidige huset moren flytter til, og huset i byen hvor den nye pappaen bor. Hovedpersonen vokser opp samtidig som gården og faren stadig forfaller.

Juryens begrunnelse

Sunniva M. Roligheten har med Når alt er av papir skrevet en sterk og formbevisst roman utenom det vanlige. Det handler om minner; hver eneste episode begynner med ordene Jeg husker. Med et usentimentalt språk og skarpt blikk for underfundige detaljer lar forfatteren hendelser kjede seg i hverandre, ikke i kronologisk orden, men assosiativt, springende og tilsynelatende tilfeldig. Etter hvert trer allikevel omrisset av den unge kvinnelige hovedpersonens traumatiske barndom klart frem for leseren. Det er godt gjort.

 

Tarjei Vesaas’ Debutantpris

Tarjei Vesaas’ Debutantpris blir hvert år blir delt ut til fjorårets beste unge skjønnlitterære forfatter under 35 år. Prisen deles ut av Den norske Forfatterforening, og det er foreningens litterære råd som er prisjury. Prisvinneren offentliggjøres søndag 27. mars på Den norske Forfatterforenings årsmøte på Hotel Bristol, Oslo.

Prisen ble innstiftet av Tarjei Vesaas i 1964 med pengene Vesaas mottok som vinner av Nordisk råds litteraturpris dette året

Vesaas (1897–1970) utga romaner, noveller, dikt og skuespill. Han skrev på nynorsk. Vesaas var først og fremst kjent for sine romaner og noveller. Hovedverkene er Fuglane (1957) og Is-slottet (1963).