Linde Hagerup debuterte i 1999 og har skrevet bøker for både voksne og barn. (Foto: Widar Ludvigsen)

«Boken er temperaturrik, og følelsen av at noe står på spill ledsager handlingen. En venn for lite bærer i seg en god dose menneskekunnskap og viser hvor mye dramatikk tilsynelatende enkle  hverdager kan inneholde.»Skriver juryen.

Linde Hagerup er nominert i kategorien Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok. En venn for lite er en varm, morsom og rørende historie om hvor maktesløs man kan føle seg når man ikke blir hørt, og om hvor verdifulle gode vennskap kan være. En venn for lite er en frittstående oppfølger til En bror for mye (2016). Boka er nydelig illustrert av Jens A. Larsen Aas.

En venn for lite fikk strålende mottakelse når den kom, "Fornøyelig og til tider litt utspekulert." skrev Anette Torjusen i Fredrikstad blad og gå boken terningkast 5.

Juryens presentasjon av En venn for lite

Sara og Helene er bestevenninner – unntatt når de krangler. Når Saras foreldre informerer om at hele familien snart må bo i Bergen, bestemmer barna seg for å stikke kjepper i hjulene for flyttingen.

Linde Hagerups roman har et lite og oversiktlig univers, med skolen og de to venninnenes hjem som hovedarenaer for handlingen. I dette universet skjer det imponerende mye. Det store spørsmålet

boken reiser er: Hvor stor rett har foreldre til å ta avgjørelser på vegne av barna, når disse avgjørelsene er livsinngripende for dem?

Med enkle grep og stor presisjon tegner forfatteren opp persongalleriet og samhandlingsdynamikken deres. Replikkene er troverdige, enten de er saftige, syrlige, illsinte, følsomme eller forsonende. Særlig er dialogene mellom far og Sara en fryd å lese. De forskjellige personlighetene kommer til uttrykk gjennom ordene de bruker, og det er interessant å observere hvor lett situasjoner krasjer på grunn av misforståelser og feiltolkninger. Boken er temperaturrik, og følelsen av at noe står på spill ledsager handlingen. En venn for lite bærer i seg en god dose menneskekunnskap og viser hvor mye dramatikk tilsynelatende enkle hverdager kan inneholde.

Kritikerprisen

Juryen for Kritikerprisen beste barne- og ungdomsbok består av Ingvild Bræin, Kristine Isaksen og Egon Låstad. Det er medlemmene i Seksjon for litteratur som kårer prisvinneren gjennom uravstemning.

Vinnerne av litteraturkritikerprisene for bokåret 2021 blir offentliggjort torsdag 3. mars 2022

Kritikerprisene blir støttet av Den norske ForfatterforeningDen norske ForleggerforeningDet skjønnlitterære oversetterfondNorske Barne- og UngdomsbokforfattereNorsk faglitterær forfatter- og oversetterforeningNorsk Journalistlag og Norsk Oversetterforening.