Ninni Nyhus har tidligere jobbet mye med kunst, «Jeg fant en måne i navlen» er hennes debutbok. Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss

Ninni Nyhus er en av seks nominerte til Subjektprisen i kategorien Årets litteratur. Nyhus er nominert for sin debutsamling «Jeg fant en måne i navlen», vi gratulerer!

Ninni Nyhus arbeider med performance, video og collage. Jeg fant en måne i navlen er Nyhus' første bok.

Diktsamlingen Jeg fant en måne i navlen er overrumplende, komisk, opprørende og dypt menneskelig -- kroppen kan romme både utrolige ting og syke ting, erfaringen av egen kropp er sentral og gynekologens behandling og kommunikasjon er svært lite tilfredsstillende.

Subjektprisen er kulturavisen Subjekt sin egen pris. Prisen er en feiring av kulturåret som gikk, og en anerkjennelse av dem som skapte de. Leserne av Subjekt kan selv stemme frem vinnerne.

Juryens begrunnelse:

I en kjent definisjon av diktningens oppgave, heter det at diktet skal gjøre verden fremmed så vi kan oppdage den på nytt. Dette er en oppgave Nyhus løser med glans i den såre, morsomme og overskuddspregede debutsamlingen Jeg fant en måne i navlen. Nyhus’ dikt forteller om en kvinne som oppdager merkelige ting i kroppen sin: små menn, kofferter, skip. Hun går til legen, men blir ikke tatt på alvor.

Det er språket til Nyhus som virkelig imponerer. Fra før av er hun kjent som videokunstner og instagrammer. I debutsamlingen sin klarer hun på imponerende vis å overføre det særegne, absurdistiske uttrykket sitt fra det visuelle til diktning og skaper et lyrisk språk som ikke ligner noen annen debutant her til lands.