Josef Tzegai Yohannes (f. 1980) er en norsk-eritreisk tegneserieskaper og artist. Han er aktiv foredragsholder og formidler for barn og ungdom og norsk ambassadør for The Nelson Mandela Foundation. Foto: Jørgen Storhaug

Josef Yohannes – skaperen av tegneserien The Urban Legend – er tildelt Oslo kommunes OXLO-pris 2021 for sin spesielle innsats for å fremme mangfold og inkludering, - mot hat, fordommer og diskriminering.

Juryens begrunnelse

Josef Yohannes er skaperen av tegneserien The Urban Legend. Gjennom superhelten The Urban Legend har Josef Yohannes skapt positive rollemodeller for minoritetsungdom. Serien utgis i Norge av Gyldendal og Cappelen Damm, og brukes i norsk skole og som del av pensum i skoler i Eritrea, Sør-Afrika, Kenya og Brasil. Josef Yohannes har samarbeidet med Malala Fund og Nelson Mandela Foundation, og i USA med US Today og 20th Century Fox. I år utgis en spesialutgave som forteller om livet til Benjamin Hermansen og det rasistisk motiverte drapet som i 2001 rystet Oslo og ga startskuddet for OXLO. Tidligere er det utgitt spesialutgaver om mobbing i skolen og om klima.

Josef Yohannes inspirerer ungdom til å delta i og bidra til debatten om vår tids store spørsmål – om mangfold, sosial rettferdighet og klima. Spesielt for minoritetsungdom er både Josef Yohannes selv og superhelten The Urban Legend – Malcolm Tzegai Madiba – et forbilde og en kilde til inspirasjon. Historien om hvordan tegneserien ble til, inspirerer unge til å realisere drømmer om entreprenørskap. Tegneserien brukes i skolen, og Josef Yohannes har siden starten i 2012 stått bak i omfattende foredragsvirksomhet og besøk til skoler, fritidsklubber, bibliotek, idrettslag og festivaler.

OXLO-prisen 2021 tildeles Josef Yohannes for hans innsats for å gjøre Oslo til en raus, inkluderende og åpen by for alle, fri for fordommer, rasisme og diskriminering.

 

OXLO-prisen


OXLO-prisen tildeles en organisasjon, virksomhet eller enkeltperson som har gjort en spesiell innsats i arbeidet for mangfold og inkludering, og mot hat, fordommer og diskriminering. Prisvinneren skal ha bidratt til å styrke samspillet mellom sivilsamfunn, frivillige organisasjoner, og offentlige myndigheter i arbeidet mot diskriminering.

OXLO står for Oslo Extra Large – en by for alle, og har siden 2001 symbolisert Oslo kommunes mangfolds- og integreringsarbed.

OXLO-prisen er på 50 000 kroner og deles ut i Oslo Rådhus under OXLO-uka.