"Døden" er skrevet av Endre Lund Eriksen og illustrertav Sigbjørn Lilleeng. Foto: Martin Eilertsen

For sin faktategneserie Døden er Endre Lund Eriksen tildelt Ordknappen. «Kjappe og gode dialoger formidler en vanskelig tematikk. Det visuelle bærer mye av fortellingen, og skaper stort lesedriv.» sier blant annet juryen

Ordknappen deles ut til en forfattere, illustratører, oversettere eller  tegneserieskapere som har vist et lysende eksempel på hvordan bøker kan utvikles til i større grad å nå alle, også de som leser i motvind.  Ordknappen er et ferdighetsmerke og et bevis på at mottakeren med rette kan kalle seg «autorisert forfatter for alle».

Døden fikk strålende mottagelse når den kom ut i 2020, «Mange barns angst bunner i redsel for det ukjente. Denne boken river ned noe av angsten ved å ta barna våre seriøst og gi dem god kunnskap om et vanskelig tema.» skrev Øystein Nordvik på Serienett.

Begrunnelsen for prisen

Faktategneserien Døden er skrevet av Endre Lund Eriksen  og  illustrert  av en av landets fremste serieskapere - Sigbjørn Lilleeng. På omslagets svarte bakgrunn ruver Døden ikledd en ikonisk kappe med åen høyt Løftet, og vi ser en forskremt gutt flykte av gårde, videre inn i boka. Vi blar oss inn mot tittelsiden som gutten nå så å si krasjer inn i - mens han utbryter: «Å nei, en bok om døden, og jeg er med i den!». Og gutten får svar på sitt utbrudd av en forteller, som i løpet av boken skal vise seg å være Døden selv. Tonen for tegneserien er herved effektivt satt: Med alvor og humor skal vi møte dødens mangslungne vesen gjennom tider og kulturer. Og gjennom hovedpersonens egen historie: Det er Mikkel som blir vår følgesvenn inn i dette universet, og han får store utfordringer. Ikke bare er han fanget i en bok om døden, men han får snart vite at hans mor er alvorlig syk.

Døden er Lund Eriksen sitt første manus som har fått tegneserieform, men hans lange erfaring med å skrive for bildebøker, animasjonsfilm og spillefilm skinner igjennom fra vi åpner boka. Det Lekne metagrepet der hovedpersonen Mikkel er i dialog med bokas forteller, gir stort tolkningsrom og mulighet for de nyansene barn - og vaksne - trenger i en bok om døden: Mikkel reagerer  med  alt  fra skepsis, sinne, irritasjon, frustrasjon, sorg, Latter og nysgjerrighet. Scenene med moren er særlig rørende.

Døden påvirker hverdagen til både vaksne og barn, Likevel er det få bøker om temaet. Endelig er det  en her som passer perfekt for mellomtrinnet. Kjappe og gode dialoger formidler en vanskelig tematikk. Det visuelle bærer mye av fortellingen, og skaper stort lesedriv.

Endre Lund Eriksen er forfatter og dramatiker og har siden debuten i 2003 skrevet mer enn tretti bøker for både barn, ungdom og vaksne. Som dramatiker har han utviklet både egne og andres univers for hørespill, film og animasjon. For å toppe det hele, har han vunnet en rekke høythengende priser, som Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur, Uprisen, Arks barnebokpris (toganger!), Havmannprisen, Skolebibliotekarforeningens Litteraturpris og den gjeve Teskjekjerringprisen.

Ordknappen

Ordknappen er Leser søker bok sin egen pris og deles ut til forfattere, illustratører, oversettere og tegneserieskapere. Mottakerne av prisen har vist et lysende eksempel på hvordan bøker kan utvikles til i større grad å nå alle, også de som leser i motvind. Ordknappen er et ferdighetsmerke og et bevis på at mottakeren med rette kan kalle seg «autorisert forfatter for alle».

Mottakerne av prisen har vist et lysende eksempel på hvordan bøker kan utvikles til i større grad å nå alle, også de som leser i motvind. Ordknappen er et ferdighetsmerke og et bevis på at mottakeren med rette kan kalle seg «autorisert forfatter for alle».

Leser søker bok har siden oppstarten i 2003 jobbet for at det skal finnes bøker for alle lesere, og at bøkene skal være lette å få tak i. Studier viser at en av tre voksne strever med å få med seg innholdet i en vanlig tekst. Det er et problem for den enkelte og en stor utfordring for samfunnet.