Gulraiz Sharif (f.1984) er fra Oslo og jobber som lærer. Han debuterte med «Hør her’a!» høsten 2020. Foto: Åsmund Holien Mo

Til grunn for nominasjonen ligger en tanke om at tildelingen av et stipend vil øke mulighetene for at Sharif, suksessen til tross, fortsetter som forfatter, sier blant annet mentor Astrid Nordang som innstilte Gulraiz Sharif til stipendet.

Engebrets Kunstnerstipend er på 20 000 kr. Stipendet er opprettet for å oppmuntre til dialog mellom generasjoner.  Stipendet tildeles en yngre kunstner, etter forslag og innstilling fra en mentor som er medlem av Kunstnerforeningen.

Gulraiz Sharif  er fra Oslo og jobber som lærer. Han opplevde stor suksess med debutboken Hør her'a!  som ble tildelt Kulturdepartementets Debutantpris og nominert til Brageprisen, Bokhandlerprisen og Uprisen.  Hør her'a! blir kinofilm – regissert av Kaveh Tehrani og med planlagt premiere i 2023. Boken blir omtalt som et fyrverkeri av en roman som treffer lesere i alle aldre. Den skildrer minoritetsmiljøet på en original og særegen måte, og byr på sleivspark til alle deler av det norske samfunnet.

Mentors begrunnelse

Sharif har uttalt seg i mediene om forfatterdrømmen han bar på i mange år. Oppmuntringer har gått hånd i hånd med motløshet og tanker om at en som er «brun» umulig kan bli forfatter i Norge. Med familie og lærerjobb lever han i tidsklemma, og den originale boken er for det meste skrevet på mobiltelefon på vei mellom ulike gjøremål. Til grunn for nominasjonen ligger en tanke om at tildelingen av et stipend vil øke mulighetene for at Sharif, suksessen til tross, fortsetter som forfatter. Forfatteren skriver med stort overskudd, der han spiller på fordommer i flere etniske miljøer, som det pakistanske, somaliske og norske. I stilen finner vi brodd, men også en klokskap som gir innsikt i ulike kulturer. Tekstens varme og sjarme viser litteraturens muligheter til å tøye språkbruk til grensen på det akseptable for syntaks og normer, samt forsterke eller mildne dette ved hjelp av humor. Helt fra første linje er det åpenbart at vi har å gjøre med en forfatter som har funnet sin litterære stemme.

Blant anmeldelsene finner vi uttrykk som «en ny og uventet stemme som treffer en nerve hos leseren og i tiden», «nytenkende», «gripende», «lattervekkende», «en perle i det norske litteraturlandskapet», «språket og historien så særegent og gjennomført, og dessuten krydret med humoristiske gullkorn».

Følgende uttalelse fra BOK365 får avslutte innstillingen til Engebret-prisen:

«Gulraiz Sharif har skrevet høstens beste innledningsseksvens på en roman. Ja, kanskje tiårets beste.»

Astrid Nordang

Engebrets Kunstnerstipend

Engebrets Kunstnerstipend deles ut årlig og er på 20 000 kr. Stipendmidlene er en gave fra Engebrets drivere og eier, Siri Riise Jensen, Kay Johnsen og Per Østlie. Det skal tildeles ett stipend årlig til en yngre kunstner, etter forslag og innstilling fra en mentor. Alle medlemmer av Kunstnerforeningen kan opptre som mentor for en yngre, nyetablert kollega. Medlemskap i Kunstnerforeningen er ikke en betingelse for å motta stipendet. Kandidaten skal oppgi relevant utdannelse. Dernest gir mentor en kort faglig beskrivelse av på hvilke måte kandidaten har utmerket seg så langt i de første årene av sitt kunstnerskap.