I sin roman «Anne F.» opphever Kristian Klausen grensene mellom historisk materiale og fri diktning, og flytter Anne Frank til Drammen. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Kristian Klausen er nominert for sin kritikerroste roman Anne.F . «[…]en roman som viser oss historiske kjensgjerninger fra en ny vinkel, og som tvinger oss til å reflektere over Norges forhold til jødeutryddelsen både under og etter krigen.», sier juryen.

Kristian Klausen debuterte i 2008 med novellesamlingen Måltidet i Emmaus. I 2014 ble han tildelt Bokhandelens forfatterstipend, og var samme år nominert til P2-lytternes romanpris for boka Mitt liv var et hett bibliotek.

Anne F. skildrer Anne og hennes far, Otto, i Drammen. I sin roman opphever Kristian Klausen grensene mellom historisk materiale og fri diktning, og flytter Anne Frank til Drammen.

Om Anne F. skrev Bernhard Ellefsen i Morgenbladet «[...] en av vårens fineste og mest ufortjent oversette norske romaner [...] en vellykket kortroman om det norske holocaust.»

Les også: Kristian Klausens siste roman plasserer Anne Frank i Drammen

Nominasjonsjuryen har bestått av Thea Baugstø, Leif Bull og Maya Troberg Djuve.

Juryens begrunnelse

Hvordan skape litteratur av holocaust som ikke trivialiserer eller sentimentaliserer denne forbrytelsen mot menneskeheten? Det er et spørsmål Kristian Klausen nærmer seg på en uventet måte: ved å flytte historien om Anne Frank fra Amsterdam til Drammen. Til tross for tittelen Anne F., er det Annes far Otto som opptar romanens sentrale rolle. Han merker de stadig strengere tiltakene fra okkupasjonsmakten, han hører ryktene om leirene i Polen, og skjønner at familien er i fare. Noen ariske venner med tilknytning til motstandsbevegelsen tilbyr dem et skjulested på loftet sitt. Men hvor lenge kan en familie leve i skjul på denne måten? Både i språk og handling blander Klausen det hverdagslige og konkrete med det underliggjorte, det dokumentariske med det fabulerende. Uten store fakter beveger han seg mot familien Franks deportasjon til Auschwitz i en roman som viser oss historiske kjensgjerninger fra en ny vinkel, og som tvinger oss til å reflektere over Norges forhold til jødeutryddelsen både under og etter krigen.

Ungdommens kritikerpris

Ungdommens kritikerpris er en litteraturpris som deles ut av elever i videregående skole. Prisen er et samarbeid mellom Foreningen!lesNorsk kritikerlagDen norske Forleggerforening og Utdanningsforbundet. Nominasjonen gjøres av tre kritikere fra Norsk kritikerlag.

Ungdommens kritikerpris anerkjenner og synliggjør ungdoms lesninger av samtidslitteratur. Prisen er en formidler av norsk samtidslitteratur i skolen og har også vist seg å spre lyst, glede og engasjement i forhold til lesing. Les mer om prisen her.

De nominerte bøkene blir nå sendt til sju juryklasser i videregående skole rundt omkring i Norge. Elevene skal lese, diskutere og kåre vinneren av Ungdommens kritikerpris 2022. Prisen deles ut på Sentralen i Oslo 16. mars 2022.