Hedres for godt språk: Lars Vik er vinner av Riksmålsforbundets litteraturpris 2021. (Foto: Dag Jenssen)

– Herlig lesning, sier juryleder Per Qvale om biografien som Lars Vik har skrevet om sin mor, forfatteren Bjørg Vik.

Lars Viks biografi om sin mor Bjørg Vik har fått stor oppmerksomhet og strålende anmeldelser. «Helt fra start ble jeg revet med. Jeg kunne ikke legge manuset fra meg.» skrev Gro Bjørntvedt i Telemarkavisa og gå boken terningkast 6.

Juryens begrunnelse

Årets vinner av Riksmålsforbundets litteraturpris har skapt et rikt portrett, som med sin rause åpenhjertighet utmerker seg i biografilitteraturen, også med sin språklige rikdom.

Som forfatter spilte Bjørg Vik en sentral rolle i etterkrigstidens samfunnsdebatt og ble en pioner for kvinnefrigjøringen. Hun fikk Riksmålsforbundets litteraturpris i 1972, den samme prisen som sønnen får i år. I hans biografi kommer man tett på privatpersonen Bjørg Vik, men den bygger også på et bredt spekter av kilder.

Utdeling

Prisen vil bli utdelt på et åpent arrangement under Kimen litteraturfestival i Sandefjord bibliotek 13. november.

Riksmålsforbundets litteraturpris

Prisen utdeles for fremragende bruk av riksmål/moderat bokmål. Prisen går til en forfatter av et skjønnlitterært eller faglitterært verk som utgis det aktuelle året. Juryen legger i sin vurdering vekt på forfatterens håndtering av språket. Prisutdelingen er et årlig høstarrangement.