Hele tre fra Cappelen Damm er nominert til Brageprisen 2021; Line Halsnes, Anna Fiske og Bjørn H. Samset. Foto: Observatoriet, Åsmund Holien Mo, Anna-JuliaGranberg / BLUNDERBUSS

Vi gratulerer de nominerte; Bjørn H. Samset med 2070 Alt du lurer på om klimakrisen, og hvordan vi kan komme oss forbi den, Anna Fiske med Hvordan er det å være voksen? og Line Halsnes med Tøffe maskiner.

Brageprisen kategori Sakprosa: Bjørn H. Samset

Denne boken er en skattkiste, eller snarere et energireservoar av fakta og argumenter, for alle som vil ha en seriøs debatt om vår tids viktigste tema, skrev en begeistret Sven Egil Omdal i Stavanger aftenblad om Bjørn H. Samsets bok 2070 Alt du lurer på om klimakrisen, og hvordan vi kan komme oss forbi den.  Samset er fysiker og klimaforsker ved CICERO Senter for klimaforskning. Han er aktiv fagformidler og klimadebattant, en av Norges mest toneangivende klimaforskere og hovedforfatter for FNs Klimapanel samt spaltist i Morgenbladet. Med 2070 har han skrevet en komplett klimabok som viser oss hvordan vi er havnet i dagens situasjon. Han forklarer vitenskapen og klimasystemene vi må forstå, viser oss hvor ille det kan gå hvis vi ikke handler, og han gir oss et kart for veien videre.  

Brageprisen kategori Åpen klasse: Anna Fiske og Line Halsnes

Anna Fiskes bøker i Hvordan-serienHvordan lager man en baby? (2019) Hvordan begynner man på skolen? (2020) og Hvordan er det å være voksen? (2021), har fått mye positiv oppmerksomhet og de er alle en stor salgssuksess. I årets bok, Hvordan er det å være voksen?, tar Fiske for seg små og store spørsmål om voksenlivet. Boka er i kjent stil både hjertevarm, inkluderende og morsom, samtidig som den ufarliggjør det å bli voksen og få mange nye oppgaver og ansvar.  Anna Fiske er forfatter, illustratør og tegneserieskaper. Hun står bak en rekke bildebøker og tegneserier, både med egne tekster, og som illustratør for andre forfattere. Lekne, særegne strektegninger og kreativ nyskapning har gitt henne flere høythengende priser og utmerkelser, og flere av bøkene hennes gjør suksess i utlandet, blant annet i Kina.

I Tøffe maskiner tar Line Halsnes de yngste ingeniørspirene på alvor og viser oss de store arbeidskjøretøyene og -maskinene akkurat slik de er, på en måte som gjør leseren både nysgjerrig og litt klokere. I boken er de sju tøffeste maskinene samlet mellom to permer og presentert fargerikt, detaljert og riktig: Dumper og traktor, gravemaskin og skurtresker og mange flere. Her får leserne se hva maskinene gjør og hvordan de ser ut. Halsnes er illustratør og barnebokforfatter med spesiell interesse for anatomi og militære kjøretøy. Hun er utdannet ved Norwich School of Art and Design, og har illustrert en rekke bøker som f.eks Båten mellom stjerneneNærkamp og Sangbok. Selv har hun skrevet og illustrert Stakkars lille hjerte og Godtegrisen som hun formidler i Den kulturelle skolesekken. Hun har også utgitt to sakprosabøker for barn: Skogens konge - alt du trenger å vite om elgen (2020) og årets bok: Tøffe maskiner (2021).