Knut Nærum, Karstein Volle og Jenny Jordahl er nominert til Årets tegneserie 2021. Prisen deles ut 20.november. Foto: Karstein Volle, Agnete Brun, Guri Pfeiffer

Cappelen Damm har to av fem nominerte til Årets tegneserie-pris. Vi gratulerer de nominerte; Knut Nærum, Karstein Volle og Jenny Jordahl.

Årets tegneserie går til en norsk tegneserieskaper som har utmerket seg på et høyt faglig nivå, og som har produsert den beste norske tegneserien.

De nominerte til Årets tegneserie 2021

Jenny Jordahl er illustratør, designer, blogger og tegneserietegner og forfatter. Hun er nominert for Hva skjedde egentlig med deg?.  I 2020 fikk hun både Brageprisen for barn og ungdom og Pondus-prisen for denne tegneserien.

Juryens begrunnelse:

Jenny Jordahl har allerede bombardert verden med serier i flere år. Nå har hun også laget en knakende godt fortalt serieroman der hun tar opp et komplisert og aktuelt tema: spiseforstyrrelser.

Med nyanserte og sterke visuelle virkemidler som umiddelbart treffer leserne, gjør Jenny Jordahl dette temaet spennende og gjenkjennelig for både voksne og barn.

Det er ikke så mange som evner å fortelle både med hjerte, hjerne og teknikk, men Jenny Jordahl mestrer dette til fulle, noe hun virkelig får bevist i denne boka. 

 

Knut Nærum har skrevet en rekke bøker for barn og voksne, innen flere sjangre. Karstein Volle er tegneserieskaper, illustratør og musiker. Nærum og Volle er nominert for den kritikerroste tegneserieromanen Likbilen.

Juryens begrunnelse:

Handlingen i Likbilen foregår i år 81 ny tid, i byen Utropolis. Som mange andre storbyer, er Utropolis overbefolket og har derfor et enormt behov for energi. Hvor skal de få energien fra? Svaret er likbilen som bokas tittel henviser til. Den henter energi fra menneskelik, noe som skaper etiske dilemmaer og retter søkelyset mot sosiale ulikheter i befolkningen.

Denne dystopiske science fiction-tegneserien er fortalt med et satirisk blikk, og er skremmende aktuell med tanke på klimaspørsmål, klasseforskjeller og andre utfordringer vi står overfor i dag. Likbilen gir deg den samme følelsen som de klassiske europeiske science fiction-tegneseriene.

Karstein Volle og Knut Nærum har samarbeidet om tegneserier tidligere, men med Likbilen når de virkelig nye høyder, både når det gjelder manus og kunstnerisk uttrykk.

Årets tegneserie

Prisen deles ut av Deichman Grünerløkka, Serieteket, Tronsmo bokhandel og Grafill. Prisen skal deles ut til en norsk tegneserieskaper som har utmerket seg på et høyt faglig nivå, og som har produsert den beste norske tegneserien i perioden 1. april 2020 til 31. mars 2021. Prisen skal bidra til å løfte viktigheten av norske tegneserieskapere og stimulere til å øke utøvernes faglige nivå.  Med prisen følger en pengepremie på 30 000 kr.

Årets tegneserie 2021 blir delt ut på festivalen Oslo Comics Expo 2021 lørdag 20. november kl 21.00 på Deichman Grünerløkka, Serieteket.

Juryen for Årets tegneserie 2021:

Terje Thorsen (Tronsmo bokhandel)
Inga Sætre (tegneserieskaper og representant for Grafill)
Berit Petersheim (Serieteket, Deichman Grünerløkka)