Etter en tids sykeleie mot kreften døde Lucinda Riley i dag (11.juni 2021) omgitt av nær familie. Foto: Catherine Gonsholt Ighanian

Det er med stor sorg vi kan fortelle om at forfatteren Lucinda Riley (født Lucinda Edmonds) døde natt til fredag etter en tids sykeleie. Våre tanker går til familien.

Lucinda Riley omtales gjerne som dronningen av underholdningsromaner. Med den bestselgende serien «De syv søstre» vokste fanskaren hennes til de helt store høydene.

Nå i mai var det 10 år siden Rileys første bok på norsk, Orkideens hemmelighet, kom ut. Siden har hun solgt 1,6 millioner bøker her til lands. Hun er dermed den oversatte forfatteren som har solgt mest i Norge det siste tiåret

Lucinda Riley (1966-2021) ble født i Irland, og hun bodde de første barneårene i den lille landsbyen Drumbeg. Da Riley var seks år, flyttet familien til England. Hun startet kunstkarrieren i tenårene som ballettdanser og skuespiller. Som skuespiller hadde hun bl.a. hovedrollen i BBC-serien The Story of the Treasure Seekers

Lucinda Riley skrev sin første bok 24 år gammel med fødenavnet Lucinda Edmonds. Hun utga åtte bøker i den perioden av forfatterskapet før hun viet tiden sin til sine mange barn og ektemannen Stephen Riley. I 2010 startet hun forfatterkarrieren på nytt og utga romanen som på norsk ble hetende Orkideens hemmelighet. Den kom ut på norsk året etter, og siden har Riley vært en av de mest leste forfatterne i Norge.

Rileys bøker er oversatt til over tretti språk, og har solgt tretten millioner eksemplarer på verdensbasis. En av hennes bøker har ligget på bestselgerlistene her hjemme hver uke i de siste fem årene og flere av dem har også vært på bestselgerlistene til både New York Times og Sunday Times.

 

Lucinda Riley norske leserskare økte på hele 2010-tallet med romanene: Jenta på klippen (2012), Lavendelhagen (2013), Midnattsrosen (2014), Den italienske jenta (2014), Engletreet (2015), Helenas hemmelighet (2015) og Kjærlighetsbrevet (2017).

De syv søstre kom ut i 2015 og var starten på romanserien som løftet Rileys popularitet til de helt store høyder i svært mange land. I den andre romanen i serien, Stormens søster, som kom ut i 2016, var handlingen lagt til Norge, og Edvard Grieg hadde en sentral rolle i historien.

Lucinda Riley har alltid hatt en spesiell kjærlighet for Norge og norske lesere. Den begynte da hun var fem år og faren hennes fortalte om det fantastiske landet «on the top of the world» og innviet henne i Edvard Griegs musikk og «Peer Gynt-suiten». Hun mente selv at det skapte spiren til hennes fantastiske historie om Griegs kjærlighetsbarn i Stormens søster.

I april kom Lucinda Riley med en gladmelding til sine millioner av lesere: Det skulle komme en bok nummer åtte i serien «De syv søstre». Den skulle handle om søstrenes far og ha tittelen Atlas. Historien om Pa Salt.

Arbeidet med denne siste romanen er godt i gang, og den etterlatte familien vil etter hvert ta en avgjørelse rundt hvordan materialet skal foreligger skal forvaltes.

Lucinda Riley var en gudbenådet historieforteller. I hennes romaner var det store doser drama og lidenskap, samtidig som hun skapte uforglemmelige kvinneskikkelser som gjerne var knyttet til autentiske historiske og ikoniske øyeblikk. 

Lucinda Rileys død er et stort tap for alle hennes lesere og oss her i forlaget som beundret hennes forfatterskap, men som også opplevde henne som en nær venn og samtalepartner. Lucinda Riley hadde en nærhet og tilstedeværelse som var unik om det var i møte med vanlige lesere eller med sine venner. Der viste hun sin varme, enorme innlevelsesevne og smittende humør.

Lucinda Riley ble 55 år gammel.

Våre tanker går til familien.