– En usedvanlig interessant debut, skriver Klassekampen om Ida Fjeldbraatens. «Jerv»Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss

Vi gratulerer Ida Fjeldbraaten med Bokhandelens forfatterstipend. Fjeldbraaten ble tidligere i år nominert til P2-lytterenes romanpris og høsten 2020 ble hun tildelt litteraturprisen Fredrik Halvorsens legat for sin debutroman. Nå kan hun skilte med nok en pris for debuten. 

Ida Fjeldbraaten debuterte med romanen Jerv i 2020. Bokhandlerforeningens forfatterstipend går til forfattere i etableringsfasen. og juryen består av Forfatterforeningens litterære råd.

Juryens begrunnelse

Ida Fjeldbraaten, født 1984 i Fredrikstad, tildeles Bokhandelens forfatterstipend på kr. 60.000,-.

Det er ikke ofte at et så ettertraktet og prestisjefylt stipend tildeles en debutant, men med romanen Jerv som utkom i 2020, viser Ida Fjeldbraaten at hun fortjener det.

Hovedpersonen i Jerv er en navnløs ung jente. Hun lever på institusjon, har autistiske trekk og fungerer dårlig med andre mennesker. Etter som fortellingen skrider frem kommer hennes overskridende, av og til sjokkerende voldelige adferd, tydelig til syne. Men jenta har også en jobb, hun er renholdsarbeider i en dyrepark og identifiserer seg lettere med dyrene enn med menneskene, særlig med en jerv hun kaller Fillefransen. Og nettopp denne jerven, sulten, skadet og i ferd med å bli utstøtt av flokken, er det som innehar romanens andre stemme. Det er et originalt og interessant grep som lar oss se hvor lite som under gitte omstendigheter skiller menneskene fra dyrene. Under et ytre lag av sivilisasjon finnes andre og mørkere sannheter, begjær, grusomhet og forakt for svakhet, men det tar tid før leseren forstår hvordan det står til i romanens univers. Vi opplever alt gjennom jentas naive, forvirrede blikk og hjelpeløse språk. Hun registrerer at ting endrer seg, at personalet på institusjonen uteblir, at dyrehagen stenger og at dyrene mangle mat, men hun forstår ikke hvorfor. Langsomt avdekkes at samfunnet rundt henne er i ferd med å gå i oppløsning. Hvorfor det skjer, forblir like skjult for oss som for hovedpersonen, men konsekvensene blir snart sjokkerende tydelige.

Ida Fjeldbraaten har med Jerv skrevet en tankevekkende, av og til forstyrrende, men definitivt god debutroman.

Bokhandelens forfatterstipend

Bokhandelens forfatterstipend ble første gang delt ut i 2007 og er et samarbeid mellom Den norske Forfatterforening og Bokhandlerforeningen.