Ved siden av å skrive bøker, er Hans Olav Lahlum sjakkspiller og aktiv politisk. Han er mye brukt som kommentator og debattant.Foto: Agnete Brun

Forskningsprisen tildeles Lahlum for han forfatterskap knyttet til Arbeiderpartiet og norsk arbeiderbevegelse fra 1900- og 2000-tallet.

Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter. Han debuterte med den kritikerroste boken Oscar Torp. En politisk biografi (2007). I 2010 debuterte han som skjønnlitterær forfatter med den klassiske krimromanen Menneskefluene som er første bok i serien om etterforskerparet K2 og Patricia. Flere av bøkene i serien har tematikk knyttet opp mot norsk arbeiderbevegelse på 1960- og 1970-tallet.

Begrunnelsen

– Lahlum har gitt oss et nytt blikk på arbeiderbevegelsens historie og samtid. Han har skrevet nye biografier over Oscar Torp, Håkon Lie og Reiulf Steen. Røttene våre. I tillegg til bøkene «Personskifter i arbeiderpartiet», og «Slik jeg ser det nå», sammen med Hilde Harboe og Haakon Lie, sier Kjetil Staalesen, som er ansvarlig for prisen i Oslo Arbeidersamfunn, om begrunnelsen.

– Han har også knyttet sammen nåtida og det som skulle vært framtida, med sin bok om Håvard Vederhus, «Et kvart liv». Lahlum forteller viktige historier om vår bevegelse, fortsetter Staalesen.

Om prisen Eilert Sundts forskningspris

Eilert Sundts forskningspris deles ut av Oslo Arbeidersamfunn til «forskere hvis vitenskapelige arbeider er av særlig relevans for arbeiderbevegelsen».

Eilert Sundt grunnla Oslo Arbeidersamfunn i 1864, som siden 100-årsjubileet i 1964 har delt ut Eilert Sundts forskningspris. Prisen er et kunstnerisk diplom pluss 30.000 kroner. Den overrekkes på et åpent møte til høsten, der vinneren holder sitt prisforedrag.