Klippenvåg debuterte med romanen "Nattbilde" i 1978 og har siden utgitt en rekke romaner og noveller. Foto: Lillian Hjellum/Fotografene Lillian & Lena

Elever i videregående skole har kåret Odd Klippenvågs «En lykkelig gift mann – og andre noveller» til vinner av Ungdommens kritikerpris 2021. Vi gratulerer!

Hos Odd Klippenvåg handler det ofte om avstand og nærhet i tette relasjoner. En lykkelig gift mann og andre noveller har kjærlighet som hovedtema.

Juryens begrunnelse

Det har vært en lang prosess for å komme fram til en verdig vinner av Ungdommens kritikerpris 2021.

Vi har hatt mange diskusjoner om hvem som skulle stikke av med denne prisen. Til slutt har en jury bestående av åtte elever fra de sju juryklassene blitt enige om hvilken bok som skulle gå av med seieren.

Årets vinnerbok vekker mange følelser. Den gjør oss ukomfortabel og engstelig, og den har mange spenningstopper og mye dramatikk. Til tross for at vi leser med en forventning om å bli overrasket, klarer forfatteren stadig vekk å overraske oss likevel. Det er en bok som holder på oppmerksomheten vår, og når den sjokkerer oss, er det fordi teksten overbeviser oss om at dette kunne skjedd i virkeligheten.

Vinnerboka er lett å lese og lett å like, fordi den har troverdige og gjenkjennelige beskrivelser i et presist språk. Vi følte at alt som sto der, måtte stå der. Det var en variert bok der vi fikk innblikk i mange ulike personer og muligheten til å se ulike tema fra ulike synsvinkler. Vi fikk empati med personer som vi vanligvis ikke har empati med, og forfatteren fikk oss til å forstå hvorfor personene gjorde dumme eller gale valg.

Dette er en utgivelse som skapte diskusjon i klassene rundt tabubelagte temaer som seksuelt misbruk, utroskap, sykdom og død. Tekstene ga oss nye perspektiver på de mange temaene, samtidig som boken har en rød tråd knyttet til ulike former for kjærlighet.

 I en av klassene ble det sagt at vinneren var som et reality-program, bare i bokform. De gledet seg til neste episode, og for mange var det første gang de virkelig hadde lyst til å lese ferdig ei bok.

 Årets vinner appellerer til ungdom:

 Ungdommens kritikerpris 2021 går til Odd Klippenvågs «En lykkelig gift mann – og andre noveller»!

 Gratulerer!

Skrevet av Philip Nguyen, Vågsbygd vgs. og Sofie By, Byåsen vgs.

Ungdommens kritikerpris

Ungdommens kritikerpris er en litteraturpris som deles ut av elever i videregående skole. Prisen er et samarbeid mellom Foreningen!lesNorsk kritikerlagDen norske Forleggerforening og Utdanningsforbundet. Nominasjonen gjøres av tre kritikere fra Norsk kritikerlag.

Ungdommens kritikerpris anerkjenner og synliggjør ungdoms lesninger av samtidslitteratur. Prisen er en formidler av norsk samtidslitteratur i skolen og har også vist seg å spre lyst, glede og engasjement i forhold til lesing. Les mer om prisen her.