Foto: Arild Sønstrød
Den første krimboka med den sindige Konrad Sejer som etterforsker var "Evas øye" som ble utgitt i 1995, og den var Karin Fossums gjennombrudd for et stort publikum.

Vi gratulerer Karin Fossum med nominasjonen til Rivertonprisen for sin roman Bakom synger døden. Hun har mottatt prisen to ganger tidligere, i 1996 for Se deg ikke tilbake og i 2014 for Helvetesilden.

De nominerte kriminalromanene til Rivertonprisen – prisen for beste norske kriminalroman i 2020 – ble offentliggjort av professor Hans H. Skei under Krimfestivalen torsdag 18.mars. Juryen har bestått av Elin Brend Bjørhei, Kurt Hanssen og Hans H. Skei.

De øvrige nominerte til Rivertonprisen 2020 er Sven Petter Næss' Skjebnesteinen (Aschehoug), Kurt Austs Hjertets mørke (Aschehoug), Frits de Bourgs Dykket (Vigmostad & Bjørke) og Unni Lindells Nabovarsel (Capitana).

Prisen deles ut 8.april.

Juryens begrunnelse

En mor finner en tegning av en død jente på sønnens rom, og like etter blir seksten år gamle Gritt funnet drept. Konrad Sejers siste sak borer rett inn i kjernen av hva det vil si å være ung i dag og hva utenforskap kan føre til. Troverdig, sjelsettende, voldsomt aktuell og vemodig. Bakom synger døden er en mesterlig komponert krim og nok et høydepunkt i Karin Fossums imponerende krimforfatterskap.  

Elsket av anmelderne og leserne

Karin Fossums femtende krimroman, Bakom synger døden, og aller siste med den populære Konrad Sejer i hovedrollen, fikk en unison hyllest av anmelderne da den kom i fjor sommer. Flere mente at romanen var en av hennes sterkeste bøker, og hele fem anmeldere ga den terningkast 6.

Bakom synger døden er en dypt borende krimbok om det vakre og det heslige, ømhet og vold, livsløgn og vond virkelighet. Utgangspunktet for handlingen er at en seksten år gammel jente blir funnet død i en skog. Det er mange grunner til at en vakker, ung jente kan være død. Konrad Sejer får den smertefull drapsgåten i hendene, med mange mulige forklaringer.