Gulraiz Sharif er fra Oslo og jobber som lærer. Han pangdebuterte med romanen «Hør her’a!» høsten 2020. Foto: Åsmund Holien Mo

Med Hør her'a! har Gulraiz Sharif vunnet Kulturdepartementets Debutantpris for barne- og ungdomslitteratur. Vi gratulerer!

Hør her’a! er et fyrverkeri av en roman som skildrer minoritetsmiljøet på en helt original og særegen måte. Les første kapittel her!

Romanen fikk strålende anmeldelser da den kom ut og den ble nominert til Brageprisen, Bokhandlerprisen, Uprisen og Bokbloggerprisen. Ingrid Åbergsjord i Aftenposten var tidlig ute med å si at Gulraiz Sharif  «komme til å bli stående som en av bokhøstens fremste, frekkeste og mest underholdende nye stemmer.» Anne Cathrine Straume i NRK stemte i og skrev: «Gulraiz Sharif må være det friskeste pustet i bokhøsten».

Juryens begrunnelse

Gulraiz Sharif: Hør her'a!

Dette er en innsiktsfull roman som retter seg mot et bredt publikum både når det gjelder alder, kjønn og bakgrunn. Fortellerstemmen, den konsekvent gjennomførte språkbruken, den varme humoren og den alvorlige tematikken gjør dette til en roman som skiller seg ut blant årets ungdomsbøker. En meget lovende debut.

Videre i juryens begrunnelse står det: Mahmoud er jeg-forteller med skarpt, men samtidig varmt og humoristisk, skråblikk på sin pakistanske familie, nabolaget og andre i Oslo øst. Språket er gjennomført multietnolekt, såkalt kebabnorsk, som gjør fortellerstemmen troverdig og bidrar til den humoristiske tonen i boka uten å være karikerende. Den gir stemme til de mange som er vokst opp med to eller flere kulturer.

Se prisutdelingen på nett

Årets prisutdeling blir heldigital på grunn av korona-situasjonen, du kan følge sendingen her fra kl. 13.00 onsdag 10. mars:
Norsk barnebokinstitutts Facebook-side
Norsk barnebokinstitutts YouTube-kanal

Sendingen varer ca. 1 time og blir liggende ute til torsdag 11. mars kl. 13.00

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur deles ut disse syv kategoriene: Litteraturprisen, Bildebokprisen, Fagbokprisen, Debutantprisen, Tegneserieprisen, Illustrasjonsprisen og Oversetterprisen Generelt for alle typer verk gjelder at språket skal være norsk eller samisk.