Bruno Jovanović debuterer til kritikerros med «Etter hvert vil øynene venne seg til mørket». (Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss)

Bruno Jovanović er blant de fem kandidatene til å motta den høythengende Tarjei Vesaas' Debutantpris, prisen som hvert år deles ut til beste skjønnlitterære debutant under 35 år.

I sin debutbok Etter hvert vil øynene venne seg til mørket tar til Bruno Jovanović opp kjærlighet til en psykisk syk mor og uforløst aggresjon. Det er en nådeløs roman om hva utenforskap koster og hva som binder oss mennesker sammen, på tross av alt.

Jovanović fikk strålende anmeldelser for din debutbok. «Både Damjan og mora er skildra så ein hugsar det. Og Dajmans «sinne» har fascinerande mange nyansar som krev at lesaren må tenkje sjølv. Derfor er Bruno Jovanović ein lovande debutant.» skrev Marta Norheim, NRK. Stein Roll i Adresseavisen mente det var en råsterk debutroman og ga boken terningkast 5.

 

Les mer: Intervju med Bruno Jovanivoc på Boktips

Det litterære Råds begrunnelser:

I år har Det Litterære Råd valgt å publisere en kortliste på hele fem debutanter. Dette reflekterer at 2020 etter juryens mening inneholdt usedvanlig mange sterke og løfterike nye stemmer.

Hovedpersonen Dajman i Bruno Jovanovic (f.1990) debutroman, Etter hvert vil øynene venne seg til mørket, er homofil og tilhører en etnisk minoritet. Ingen av delene synes å plage ham nevneverdig, de syntes heller å være en selvfølgelig del av hans identitet. Det som derimot plager ham, er moren. Hun er alvorlig psykisk syk og ute av stand til å ta vare på seg selv, noe han skammer seg over i en slik grad at han til slutt sperrer henne inne. Problemet er at ingen, heller ikke kjæresten, må få vite om det. Romanen gir et overbevisende portrett av en mann med stort indre trykk, men utforsker samtidig den ikke alltid klare grensen mellom omsorg og maktovergrep, kjærlighet og hat.

Tarjei Vesaas' Debutantpris

Hvert år deler Den norske Forfatterforening ut den høythengende Vesaas-prisen – Tarjei Vesaas’ Debutantpris.

Den norske Forfatterforenings litterære råd har fra fjorårets debutanter nominert fem kandidater til Tarjei Vesaas’ debutantpris. Prisen, som har blitt delt ut siden 1964, skal gå til beste skjønnlitterære debutant under 35 år. Vinneren av prisen mottar 60 000 kroner og et diplom.

Vinneren vil bli tilkjennegitt fredag 19.mars.