Vigidis Hjorth er nominert til Kritikerprisen 2020 for «Er mor død», Beate Grimsrud for «Jeg foreslår at vi våkner». (Foto: Sara Angelica Spelling og Maja Hattvang)

Vigdis Hjorth og Beate Grimsrud er blant de nominerte til Kritikerprisen for beste voksenbok 2020.

Beate Grimsrud som gikk bort 1. juli 2020, etter en tids sykdom, ble tildelt Brageprisen for Jeg foreslår at vi våkner. Beate Grimsrud er den første i Brageprisens historie ble tildelt prisen etter sin død. Det var hennes bror, Bjørne Grimsrud, som tok i mot prisen på vegne av forfatteren.

Vigdis Hjorths Er mor død ble i høst nominert til Brageprisen, Subjektprisen og Ungdommens kritikerpris.

Nominerte til Kritikerprisen for beste voksenbok, juryens begrunnelse

Beate Grimsrud: Jeg foreslår at vi våkner

Beate Grimsruds roman handler om det dype alvoret som ligger i å få en kreftdiagnose. Paradoksalt nok oppleves boka likevel som en overveldende og livsbejaende energibombe. Hovedpersonen Vilde får meldingen om brystkreften midt i et aktivt kunstnerliv. Romanen er nærgående i sin beskrivelse av et vidt spekter av følelser, fra dyp fortvilelse og oppgitthet til lykksalig håp og glede. Beate Grimsrud, som døde sommeren 2020, hadde en helt original litterær formuleringsevne. Alvor og skjemt, det såre og det trøstende, den blendende, eksentriske bildebruken – alt kommer sammen i noe særegent grimsrudsk. Setninger som de følgende, omkring tid og fortid, treffer leseren som mentale spyd: «År går det ikke an å spare på. Årene smelter som iskrem. De er til for å brukes her og nå.» 

Denne romanen hører naturlig hjemme blant høydepunktene i norsk 2000-tallslitteratur. 

Les mer: Venne seg av med å være vant. Et intervju med Beate Grimsrud

 

Vigdis Hjorth: Er mor død

I romanen Er mor død fortsetter Vigdis Hjorth ufortrødent sin undersøkelse av hvilke omkostninger den bristende barndommen har for det voksne barnet. Men hun går også ufortrødent videre, fra det hektiske og smertefulle i Arv og miljø, til en mer søkende og utforskende grunntone. Etter å ha levd i USA i 30 år med mann og barn, blir den anerkjente billedkunstneren Johanna invitert til å holde en retrospektiv utstilling i barndomsbyen. Johanna, som har blitt enke, vender alene tilbake til alt hun har brutt med; en mor som har sluttet å svare på hennes henvendelser og en søster som mener Johanna, gjennom sin kunst, har stjålet morens liv.  Alene gyver Johanna løs på alle spørsmålene som kommer boblende opp fra hennes indre om alt som har skjedd, kun med sin egen rike forestillingsevne som redskap. Hun forestiller seg moren, spionerer på henne og erindrer. Johannas vei til sin tause mor er en enestående leken, smertefull og klok beskrivelse av et tvingende nødvendig morsoppgjør.

Er mor død er et nytt høydepunkt i Hjorths innholdsrike forfatterskap og en sjeldent befriende leseropplevelse.

 

Kritikerprisen

Det er medlemmene i Seksjon for litteratur som kårer prisvinneren gjennom uravstemning.

Vinnerne av litteraturkritikerprisene for bokåret 2020 blir offentliggjort torsdag 4. mars.

Kritikerprisene blir støttet av Den norske Forfatterforening, Den norske Forleggerforening, Det skjønnlitterære oversetterfond, Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Norsk Journalistlag og Norsk Oversetterforening.