Gulraiz Sharif er nominert til Uprisen for "Hør ehr'a" (Foto: Åsmund Holien Mo). Michael Stilson er nominert til Uprisen for "Alene gjennom" (Foto: Knut Aage Dahl)

Nominasjonene til Uprisen 2020 er nå offentliggjort. To av de fem nominerte er fra Cappelen Damm.

Gulraiz Sharif er nominert for sin debutbok Hør her’a! og Michael Stilson for Alene gjennom.

De nominerte

Gulraiz Sharif pangdebuterte med romanen Hør her’a! høsten 2020 og har mottatt strålende anmeldelser og omtale. Boken ble nominert til både Brageprisen og Bokhandlerprisen og er i tillegg solgt til flere land. Sharif har blitt omtalt som «det friskeste pustet denne bokhøsten» og som en forfatter med en original og særegen stemme med mye på hjertet.

Juryens begrunnelse
– Hør her´a! er ei bok skrevet av Gulraiz Sharif. Boka portretterer en pakistansk familie på humoristisk vis, og tar et opprør med stereotyper og kulturforskjeller. Den er nominert fordi den gir grunnlag for forståelse, gjenkjennelse og ikke minst en god latter.

 

Michael Stilson debuterte i 2019 med Bare spille ball, for den vant han Uprisen 2019 og Trollkrittet. Oppfølgeren Alene gjennom kom i 2020.

Juryens begrunnelse
– Alene gjennom er en oppfølger til Bare spille ball av Michael Stilson. Den handler om Fredrik som flytter helt alene til Tyskland for å spille fotball for Hertha Berlin. Den har en spenning gjennom hele boka, og er veldig lett å leve seg inn i. Denne passer for alle, til og med de som ikke liker fotball.

Uprisen

Uprisen ble utdelt først gang i 2007 og er ungdoms egen kåring av den beste norske ungdomsboka utgitt inneværende år. Prisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og Den kulturelle skolesekken. Uprisen deles ut i mai under Litteratufestivalen på Lillehammer.