Vigdis Hjorths "Er mor død" som er nominert til Subjektprisen i kategorien Årets litteratur er også nominert til Ungdommens kritikerpris og den var nominert til Brageprisen. Foto: Agnete Brun

Vigdis Hjorth er nominert  i kategorien Årets litteratur for sin nye roman Er mor død. «Rett og slett en av mesterens beste bøker.» sier juryen. Vi gratulerer!

Subjektprisen deles ut 17.november, vinneren stemmes frem av leserne, så bli med å stem frem Vigdis Hjorth på tidsskriftet Subjekts nettsider.

Juryens begrunnelse

Selv om Er mor død (2020) viste seg å være noe annet enn hva vi ventet fra henne, er det alltid en liten sensasjon når Vigdis Hjorth kommer med ny bok.

Vi følger kunstneren Johanne, som returnerer hjem til Norge etter mange års opphold i statene. Spørsmålet er hvorvidt hun skal ta kontakt med sin mor eller ei. Slik også forfatteren selv har blitt beskyldt for å gjøre, har Johanne utlevert familien i kunsten sin.

Der tidligere Hjorth-bøker har vært eksplosive og utprøvende, virker «Er mor død» tvungen og kalkulert. Med tungtveiende refleksjoner rundt familieforhold, med utgangspunkt i «Vildanden» (1885), viser hun til et uutholdelig tankekjør. Utvilsomt en av årets mest utmattende bøker, men «Er mor død» er i like stor grad et helhetlig og intensjonelt verk, kontrollert og nyansert til hver minste detalj. Rett og slett en av mesterens beste bøker.

Subjektprisen

Subjektprisen Årets litteraturn er en feiring av kulturåret som har gått, og en hedrende anerkjennelse av menneskene, initiativene og kulturproduktene som gjør Norge til et kulere land å bo i.

Subjektprisen er inndelt i ti kategorier, og består av heder, ære og en statuett. Subjekts heder og ære ligger i nominasjonsinnstillingene, men til syvende og sist er det Subjekts lesere som bestemmer hvem som går av med seieren.

Subjektprisen 2020 deles ut 17. desember. Nå kan du være med på å avgjøre hvem som går av med tittelen Årets litteratur. Du kan stemme nederst i artikkelen her.