Jakob Wegelius har mottatt flere priser, blant annet Nordisk Råds litteraturpris for Barne- og ungdomslitteratur 2015 for "Morderens ape". Foto: Lena Sjöberg

Jakob Wegelius er tildelt Astrid Lindgren-prisen for sitt forfatterskap som barne- og ungdomsbokforfatter. Juryen legger blant annet vekt på Wegelius' fantasi og fortellerglede i sin begrunnelse. Vi gratulerer!

Jakob Wegelius er svensk barnebokforfatter, han debuterte med Spionerna i Orebog i 1994. Han skriver, illustrerer og formgir sine historier. Bøkene har har blitt oversatt og utgitt til over 20 språk.  I 2009 kom Legenden om Sally Jones på norsk og i 2016 Morderens ape som er en frittstående fortsettelse. Begge bøkene har vunnet Augustprisen og for Mordenerens ape fikk Wegelius Nordisk Råds litteraturpris for Barne- og ungdomslitteratur i 2015.

Juryens begrunnelse

«Med grenseløs fantasi og fortellerglede skriver Jakob Wegelius og illustrerer sitt eget univers fra en tid da verden fremdeles var stor og ukjent. Lisboas tåkete havn er knutepunktet for eventyr og utgangspunktet over de store havene, en domstol for en Maharajah til Glasgows underverden. Det handler om håp og sorg, vennskap og lojalitet, forræderi og svik. Her er det omsorg for detaljer i både ord og bilder, stemninger, miljøer og mennesker blir tegnet levende og med en merkelig følelse av tilstedeværelse. Det er intet mindre enn en gjenfødelse og fornyelse av den klassiske eventyrromanen.»

Om Astrid Lindgren-prisen

Astrid Lindgren-prisen ble opprettet av Rabén & Sjögren 14. november 1967 på Astrids 60-årsdag. Prisen har siden blitt delt ut årlig for merittert skriving i barne- og ungdomslitteratur. Siden 2017 har prisen blitt delt ut sammen med Astrid Lindgren AB og prispengene er 100 000 SEK. Juryen for Astrid Lindgren-prisen består av Karin Nyman og Annika Lindgren fra Astrid Lindgren AB og Cecilia Knutsson, utgiver av læreboka og Ann Sköld, forlegger ved Rabén & Sjögren.