Klippenvåg debuterte med romanen "Nattbilde" i 1978 og har siden utgitt en rekke romaner og noveller. Vigdis Hjorths "Er mor død" er også nominert til Brageprisen. Foto: Lillian Hjellum/Fotografene Lillian & Lena - Sara Angelica Spelling

Vi gratulerer Vigdis Hjorth og Odd Klippenvåg med nominasjonene til Ungdommens kritikerpris, litteraturprisen som deles ut av elever i videregående skole.

Fra Cappelen Damm er to av åtte bøker er nominert til Ungdommens kritikerpris. En jury fra Norsk kritikerlag har nominert de åtte bøkene, nå skal sju klasser fra hele landet kåre den beste boka. Prisen blir delt ut på Kulturhuset Sentralen i Oslo i mars 2021.

Odd Klippenvåg er nominert for sin novellesamling En lykkelig gift mann og andre noveller, mens Vigdis Hjorth er nominert for Er mor død.

 

Nominasjonsjuryens begrunnelser

 

En lykkelig gift mann og andre noveller av Odd Klippenvåg

Odd Klippenvåg er en ringrev og en relativt godt bevart hemmelighet i norsk litteratur, med en mengde utgivelser bak seg gjennom 40 år. Årets bok består av seks middels lange noveller av den realistiske, psykologiske typen, hvor seks ulike individer får bevitne hvordan nære forhold slår sprekker foran øynene på dem – både i plutselig nåtid, i saktegående sanntid og i retrospekt. Det handler om utroskap, om individualisering og Alzheimers sykdom, om bisarre overskridelser og familiehemmeligheter som lusker fram fra fortidens mørke. Klippenvåg forteller passe illusjonsløst og i høyeste grad drivende; dette er noveller som både foruroliger og gjør deg oppslukt.

 

Er mor død av Vigdis Hjorth

Er mor død er en tematisk oppfølger til virkelighetsromanen Arv og Miljø fra 2016 og et motsvar til hevnromanen Fri vilje av Helga Hjorth fra 2017. I den nye romanen skildrer Vigdis Hjorth skammens mekanismer i en tilspisset familierelasjon.

Når den anerkjente bildekunstneren Johanna inviteres til hjemlandet Norge for å lage en retrospektiv utstilling blir hun samtidig opptatt av å gjenoppta kontakten med moren og søsteren. Familien vil derimot ikke vil vite av henne fordi de tolker kunsten hennes som fornærmende. I mangel av personlig kontakt forestiller kunstneren seg moren på forsonende vis, samtidig som hun begynner å følge etter henne i skjul. Når den virkelige skikkelsen av moren trer frem bygges det opp til et nådeløst klimaks.

“Gud er nådig” er den hebraisk betydningen av Johannas navn. Nådegaven hun gir i romanen er sterkt konfronterende og samtidig dypt forløsende.

 

Ungdommens kritikerpris

Ungdommens kritikerpris er en litteraturpris som deles ut av elever i videregående skole. Prisen er et samarbeid mellom Foreningen!les, Norsk kritikerlag, Den norske Forleggerforening og Utdanningsforbundet. Nominasjonen gjøres av tre kritikere fra Norsk kritikerlag.

Ungdommens kritikerpris anerkjenner og synliggjør ungdoms lesninger av samtidslitteratur. Prisen er en formidler av norsk samtidslitteratur i skolen og har også vist seg å spre lyst, glede og engasjement i forhold til lesing. Les mer om prisen her.