Marianne Mjaaland Marianne Mjaaland (f. 1955) er psykiater med doktorgrad i kirurgi og en mastergrad i folkehelse og arbeider som overlege ved Drammen distriktspsykiatriske senter (DPS). "Bare litt spesiell?" er hennes sjette bok. Foto: Caroline Roka

Åpenhetsprisen er en hedersbetegnelse som årlig deles ut av Mental Helse. Årets vinner er psykiater psykiater Marianne Mjaaland, vi gratulerer!

Marianne Mjaaland har vært med på å bygge ned tabuer innen psykisk helse i en årrekke. Etter at hun selv fikk konstatert bipolar lidelse i 40-årene, og hun videreutdannet seg til psykiater, har hun vært opptatt av diagnosesystemet og medikamentbruk. I dag har hun helt sluttet med medisiner seg.

Juryens begrunnelse:

Psykiater Marianne Mjaaland fortalte nylig til VG at hun har en bipolar lidelse. Mjaaland har gjennom flere år holdt diagnosen skjult, da hun var redd for å bli stigmatisert av kollegaene sine, og hun var redd for å miste jobben. Det å holde egen sykdom hemmelig, sier noe om tabuene rundt det å ha psykiske helseutfordringer. 

Juryen påpeker at årets vinner har, med sin usedvanlige åpenhet, vist at psykiske helseutfordringer kan ramme alle lag av befolkningen. Skam og stigma er fremdeles et problem som hindrer åpenhet rundt psykiske helseplager, derfor er det så viktig at også fagpersoner, som Marianne Mjaaland, bidrar til åpenhet og økt kunnskap om psykisk helse og behandlingen av psykisk syke. 

Juryen viser også til boka Tvang og tvil om livet og dilemmaer i psykiatrien, hvor Mjaaland stiller spørsmål rundt legemiddelindustrien som utarbeider diagnoser som krever livslang behandling med medikamenter. Å rokke ved psykiaternes tradisjonelle autoritet, sette spørsmålstegn ved bruken av tvang, diagnosesetting og bruken av medikamenter, samt stille seg kritisk til legemiddelindustrien krever mot. Hennes mot og valget om å være åpen om egen psykiske helse, gjør Marianne Mjaaland til en verdig vinner av Åpenhetsprisen 2020. 

Marianne Mjaaland har bakgrunn fra psykiatri, anestesiologi, kirurgi, forskning, journalistikk, helseadministrasjon og legearbeid i Afghanistan. 

Ny bok fra Marianne Mjaaland

Bare litt spesiell? En psykiaters dagbok av Marianne Mjaaland viser gjennom hovedpersonens forrykende oppveksthistorie og refleksjoner over den hvordan:

  1. vi kan leve godt med livets skrammer og sår
  2. vi kan forsone oss med vanskelige barndomsopplevelser
  3. vi kan bli fri(ere) fra selvforakt og «styggen på ryggen», og bli mer frimodige
  4. vi kan utvide grensene for hva som er normalt

Mental helses Åpenhetspris

Åpenhetsprisen er en hedersbetegnelse som deles ut av Mental Helse hvert år, på Verdensdagen for psykisk helse den 10. oktober, til en person som har gjort et særlig bidrag for å skape åpenhet om psykisk helse.

Vinneren får et kunstverk, litografiet «Scene» av Alf Christian Hvaring, og en gavesjekk på 10.000 kroner. Sjekken utbetales veldedig formål og Mjaaland har valgt å gi sin gavesjekk til Mental Helse.