Med den kritikerroste debuten «Jerv» utforsker Ida Fjelbraaten de naturlige instinktene i mennesket det stadig blir mindre plass til i dagens samfunn. Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss

Vi gratulerer debutant Ida Fjeldbraaten med Halvorsens legat. Prisutdelingen fant sted  på Litteraturhuset i Fredrikstad under litteraturfestivalen Ord i Grenseland

Fjeldbraaten debuterte som forfatter med romanen Jerv som har høstet svært gode kritikker i norske medier.

Litteraturprisen, som har forankring i Fredrikstad, deles ut til en forfatter eller skribent som gjennom sin virksomhet har vakt lokal oppmerksomhet. Prispremien er 10 000 kr og ett trykk signert Ellen Auensen. 

Juryens begrunnelse

Juryen trakk spesielt frem Fjeldbraatens arbeid med tekstformidling i ulike arenaer og hennes særegne litterære debut:

"Enten det er i form av reklame, litteraturformidling, forlagsvirksomhet eller noveller og romaner, drives denne forfatteren av en ren destillert formidlingsglede og entusiasme for bøker. (...) Etter mange år med entusiastisk formidling av andres tekster, prosjekter og produkter kom debutromanen i år. Den er kanskje det motsatte av polert reklametekst. Romanen er en brutal, sår og drivende fortelling om kroppsvæsker, kjefter, tenner, gjørme og bitt, om natur og kultur. Klassekampens anmelder beskriver den som en usedvanlig interessant debut, noe juryen for årets pris er samstemte i." Les hele juryens begrunnelse her!

 

Ida Fjeldbraaten (født 1984 i Fredrikstad) er kreativ leder i reklamebyrået Hausmann og markedssjef i småforlaget Teori & praksis. I tillegg til sin debutroman av året har hun tidligere publisert skjønnlitterære tekster i antologien Signaler.

 

Takketale

«Fredrikstad har en stor plass i hjertet mitt - en by som alltid har oppfordret meg og vennene mine til å utforske mulighetene som ligger i verden, i kreativiteten og i livet.»

Les hele Ida Fjeldbraatens takketale her!

Fredrik Halvorsens legat

Da skribenten og journalisten Fredrik Halvorsen døde i 1979, ble det i mangel på arvinger opprettet ett legatfond til allmennyttige formål.

Fredrik Halvorsens legat har siden 1984 delt ut hedersprisene Litteraturprisen og Publisitetsprisen med få unntak årlig, og prisene har blitt tildelt en rekke profilerte Fredrikstadborgere gjennom disse årene. Prispremien er 10 000 kr og ett trykk signert Ellen Auensen.

I de gamle statutter står det skrevet følgende kriterier for utnevnelsen til denne prisen :

Litteraturprisen kan deles ut til en forfatter eller skribent som gjennom sin virksomhet har vakt lokal oppmerksomhet, og fortrinnsvis hvor valg av tema har rettet fokus mot Fredrikstad-Regionen.

Juryen har bestått av Georg Bjørnson, Kristian Kristiansen, Hege Grundvig-Andersen og Heidi Bakken Lundberg, men rådgitt av festivalstyret/ekspertene.