Som første norske forfatter ble Roy Jacobsen kortlistet til den internasjonale Man Booker-prisen og nominerte til Dublin Literary Award for «De usynlige», første bok om menneskene på Barrøy. Foto: Maja Hattvang

Til høsten kommer Roy Jacobsen med en ny roman som er oppfølger til suksessen Barrøy-trilogien.  Dette til glede for utallige lesere i inn og utland, som har blitt betatt av historien og menneskene på Barrøy.

Jacobsens fortelling om Ingrid Barrøy og folkene på Helgelandskysten startet i 2013 med romanen De usynlige og fortsatte med Hvitt hav og Rigels øyne. De tre bøkene omtales gjerne som Barrøy-trilogien, og de har fanget lesere og kritikere over hele verden.

Til høsten supplerer Roy Jacobsen trilogien med en fjerde bok som får tittelen Bare en Mor.

Denne fjerde boken blir en roman om ansvar, foreldreskap og oversette sider ved vår nære fortid. Med en usedvanlig kvinne i hovedrollen. Etter en lang reise er Ingrid tilbake på Barrøy. Livet er tilsynelatende stabilt, men krigen kaster fortsatt lange skygger over landet. Kollaboratører får unngjelde, andre ønsker desperat å glemme.

En dag kommer en fem år gammel gutt til øya, og kort etter forsvinner hans far på mystisk vis. Ingrid tar igjen ansvaret – hva er det med Mathias? Som fra nå av blir en sentral del av Barrøysamfunnet, sammen med Ingrids kjødelige datter, Kaja.