Ingeborg Arvola ble nominert til Brageprisen med "Buffy er talentfull". Boken er første i en serie om Buffy By. Foto: Anna Julia Granberg Blunderbuss

Litteraturprisen 2019 på 50 000 kroner gikk til Ingeborg Arvola for Buffy By er talentfull. En selvbiografi, vi gratulerer!

I forbindelse med koronavirus-pandemien ble utdelingen 23. mars endret. I stedet for det planlagte utdelingsarrangementet i Nasjonalbibliotekets auditorium, skjer utdelingen i år kun på internett.

 

I en hilsen skriver statsråd Abid Q. Raja:


«I dag har Norsk barnebokinstitutt offentliggjort vinnerne av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2019. I den anledning vil jeg gjerne sende en hilsen og en varm takk til alle nominerte forfattere, illustratører, tegneserieskapere og oversettere som gjennom ord og bilder har laget litteratur av høy kvalitet for våre aller viktigste lesere. Kjære prisvinnere. Jeg skulle gjerne møtt dere personlig i dag, tatt dere i hånden og overrakt diplomene. Slik ble det ikke denne gangen. Koronaviruset har snudd opp ned på mye. Men hvem vet, kanskje dagens situasjon med stengte skoler og barnehager fører til at flere barn og unge setter seg ned med en god bok. Kanskje oppdager de en av deres prisbelønte bøker. Da har de i så fall noe godt i vente!

Gratulerer!»

Juryens begrunnelse: Buffy By er talentfull

Buffy, broren Bobby og deres vakre mamma lever fra hånd til munn og på mattilskudd fra Fattighuset, men Buffy og familien finner løsninger og klarer seg mot alle odds. Buffy er aktiv, løsnings­orientert og ufokusert. Hun er livsfarlig med ball, men viser seg å være et naturtalent i slalåm. Et selvbiografisk skoleprosjekt utgjør en sentral del av bokas finurlige forteller­måte. Grepet med å la selvbiografien styre formen er vellykket i ei bok preget av lek med språk og sjangre. Personene er tegnet med vidd og skråblikk. Et viktig handlings­drivende spørsmål er hvordan Buffy skal få råd til å utvikle sitt ukjente talent. Det får sin løsning via diverse viderverdig­heter og flaks. Arvola formidler med humor og varme om det å være fattig i verdens rikeste land, selv om alvoret og sårheten anes like under overflata. Dette er fornøyelig og medrivende lesning med bred appell, der budskapet er at alle er talentfulle i noe. Nora Brechs svart-hvitt illustrasjoner gjenspeiler den humoristiske tonen i boka.

Ingeborg Arvola (f. 1974) debuterte med romanen Korellhuset i 1999, og har siden skrevet en rekke bøker for barn og voksne. Arvola er også dramatiker. I 2004 mottok hun Cappelenprisen, og i 2008 ble hun tildelt Havmannprisen for romanen Ingen dager uten regn. (Cappelen Damm)

Kulturdepartementet foretar årlig en premiering av årets beste barne- og ungdomsbøker innen syv priskategorier. 

Norsk barnebokinstitutt har siden 2003 administrert juryen og prisutdelingen.