Kjell Aukrust er kanskje aller mest kjent for klassikeren Flåklypa Grand Prix, som Ivo Caprino laget animasjonsfilm av. Foto: Henriette Berg-Thomassen

I 2020 er det 100 år siden Alvdals store sønn Kjell Aukrust ble født, vi feirer med å utgi Kjell Aukrusts verden.

Kjell Aukrust (1920-2002) er en av våre mest folkekjære forfattere og en av våre aller fremste tegnere. Aukrusts kunst er blitt brukt i både teater, film og ballett og han er blant annet representert i Nasjonalgalleriet og Museet for Samtidskunst. Aukrustsenteret i Alvdal er i sin helhet viet kunstnerens livsverk.

Kjell Aukrusts verden

I Aukrusts forfatterskap har tegningene hatt en betydning langt utover det å illustrere teksten. Tegning og tekst, humor og alvor, eventyrlige påfunn og vare stemninger gikk hånd i hånd i alt han gjorde - fra det mest elleville i Flåklypa Tidende til det stillferdig undrende hos Ludvig.

Aukrust er nok mest kjent for Flåklypa-universet, men det Aukrustske univers er større og mer mangfoldig enn de fleste er klar over. I boken Kjell Aukrusts verden som utgis i forbindelse med 100-årsjubileet, presenteres hele hans univers, med høydepunkter fra både mer og mindre kjente verk. Ta en titt i den praktfulle boken Kjell Aukrust verden her!

100-årsjubileet skal feires med arrangementer og festivaler. NRK lager en dokumentarserie og til høsten kommer en biografi av forfatter Sigmund Løvåsen.

 

Les også: Hvem er du i Flåklypa? Ta testen! på Boktips