Ingeborg Arvola og Anna Fiske har fått strålende mottagelse for sine bøker "Buffy By er talentfull" og "Hvordan lager man en baby?" Foto: Turid Oline Hepsø

Anna Fiske er nominert med boken Hvordan lager man en baby? og Ingeborg Arvola med Buffy By er talentfull. Vi gratulerer!

Kulturdepartementet foretar årlig en premiering av årets beste barne- og ungdomsbøker innen syv priskategorier. Ingeborg Arvola er nominert i priskategorien Litteraturprisen med boken Buffy By er talentfull og Anna Fiske med Hvordan lager man en baby? i kategorien Fagbokprisen.

Norsk barnebokinstitutt har siden 2003 administrert juryen og prisutdelingen.

 

Litteraturprisen: Ingeborg Arvola Buffy By er talentfull. En selvbiografi

Buffy, broren Bobby og deres vakre mamma lever fra hånd til munn og på mattilskudd fra Fattighuset, men Buffy og familien finner løsninger og klarer seg mot alle odds. Buffy er aktiv, løsnings­orientert og ufokusert. Hun er livsfarlig med ball, men viser seg å være et naturtalent i slalåm. Et selvbiografisk skoleprosjekt utgjør en sentral del av bokas finurlige forteller­måte. Grepet med å la selvbiografien styre formen er vellykket i ei bok preget av lek med språk og sjangre. Personene er tegnet med vidd og skråblikk. Et viktig handlings­drivende spørsmål er hvordan Buffy skal få råd til å utvikle sitt ukjente talent. Det får sin løsning via diverse viderverdig­heter og flaks.

Arvola formidler med humor og varme om det å være fattig i verdens rikeste land, selv om alvoret og sårheten anes like under overflata. Dette er fornøyelig og medrivende lesning med bred appell, der budskapet er at alle er talentfulle i noe. Nora Brechs svart-hvitt illustrasjoner gjenspeiler den humoristiske tonen i boka.

Fagbokprisen: Anna Fiske, Hvordan lager man en baby?

Denne fagboka for de yngste besvarer det alltid like aktuelle spørsmålet Hvordan lager man en baby? på en inkluderende og klok måte. Både befruktning, fosterutvikling, svangerskap og fødsel forklares og vises ærlig og direkte. Boka er faglig solid og forteller om de fleste utfordringer og gleder ved det å få barn, enten det er snakk om den vanligste måten, prøverør eller adopsjon. Samspillet mellom tekst og bilder løfter fram temaet på en informativ måte, og midt i alt det fine og respektfulle er det likevel plass til masse humor. Språket er enkelt og faguttrykk brukes på en naturlig måte. Mye blir forklart gjennom illustrasjonene, men boka inviterer også barneleseren til å stille flere spørsmål. Det kan skape spennende samtaler mellom barn og voksne om et så eksistensielt tema som å lage en baby.

Prisene deles ut av kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja mandag 23. mars 2020 kl. 13.00 i Nasjonalbiblioteket.