«Skremmende og godt skrevet om angst generelt og angst for terror spesielt.» skrev Vigdis Moe Skartstein i Adresseavisen om Kjersti Halvorsens debutroman "Ida tar ansvar". Foto: Anna Julia Granberg BLUNDERBLUSS

Vi gratulerer Kjersti Halvorsen med nominasjon til den prestisjetunge Tarjei Vesaas’ Debutantpris!

Halvorsen er en av fire som kan vinne Tarjei Vesaas’ Debutantpris. Prisen deles ut på Forfatterforeningens årsmøte 22. mars.

Kjersti Halvorsens Ida tar ansvar ble mottatt med strålende kritikker ved utgivelsen høsten 2019, «glitrende språk, presist og observant...», ifølge Dag og Tids anmelder. Dagsavisen gå boken terningkast 5 og skrev «dette er skremmende bra, både innholdsmessig, tematisk og stilistisk.».

Det litterære Råds begrunnelser:

Kjersti Halvorsen, født i 1993, er oppvokst i Lier. Hun debuterer med romanen Ida tar ansvar, om 22 år gamle Ida som, etter å ha møtt veggen under litteraturstudier i Trondheim, nå begynner å studere psykologi på Blindern i Oslo. Der møter hun etter hvert Aksel. Han er aktiv på incel-grupper på nettet, et forum for unge menn som lever i ufrivillig sølibat og som av den grunn er bitter både på kvinner og samfunnet. Ida finner også bilder av Aksel som poserer med våpen på nettet, og begynner å bekymre seg for at han er en potensiell ensom-ulv terrorist. Spørsmålet er om frykten er reell, eller om den bare er et uttrykk for Idas egen angst og paranoia. På tross av at romanen undersøker høyst alvorlige og dagsaktuelle problemstillinger, presterer den samtidig å være både vittig og underholdende.

Kjersti Halvorsen (f. 1993) er oppvokst i Lier. Hun er tidligere student ved Forfatterstudiet i Bø, og studerer nå psykologi ved UiO.

Tarjei Vesaas’ Debutantpris

Tarjei Vesaas’ Debutantlegat ble opprettet i 1964 ved at Tarjes Vesaas brukte sin Nordisk Råds litteraturpris (for romanen Is-slottet) til et legat som hvert år skal gi en pris til siste bokårs beste unge norske skjønnlitterære debutant. Halldis Moren Vesaas økte legatets kapital. Prisen er (2018) kr 60 000.

Legatet administreres av Den norske Forfatterforening, og foreningens litterære råd innstiller til prisen.

Les intervju med Kjersti Halvorsen på boktips.no