Torgrim Eggen er en av de nominerte til Kritikerprisen 2019. Foto: Grethe Nygaard

Vi gratulerer Torgrim Eggen, Ute Neumann, Ove Lund og Lars Saabye Christensen med nominasjonene til Kritikerprisen 2019.

Kritikerprisen sakprosa

Torgrim Eggen er nominert i kategorien sakprosa med sin biografi om Axel Jensen (1932-2003) Axel – Fra smokken til Ovnen. Storyen om Axel Jensen. "Biografien om Axel Jensen kombinerer grundig og tålmodig research og ypperlig språkføring på et vis som ikke er hverdagskost i Norge." skriver juryen, les hele begrunnelse her.

Kritikerprisen for beste oversettelse

Ute Neumann og Ove Lund er nominert i kategorien beste oversettelse. Ute Neumann for Medusas flåte av Franzobel (oversatt fra tysk). "Ute Neumann har levert en velopplagt og treffsikker oversettelse til norsk, som utmerket ivaretar originalens språklige overflod, galskap og burleske humor." skriver juryen, les hele begrunnelsen her.

"For oversetteren av ungarske Lázló Krasznahorkais Seiobo der nede må hver enkelt av romanens lange og buktende setninger ha fortont seg som et puslespill. På det meste slynger én setning seg over opptil 14 sider, og ungarsk er grammatisk sett et langt mer fleksibelt språk enn norsk. Likevel har Ove Lund klart å bevare de mange skiftene i disse usedvanlig rike fortellingene, der fortellerstemmen går helt nær – og inn i – mennesker, dyr og kunstverk." skriver juryen, les hele begrunnelsen her.

Kritikerprisen for beste voksenbok

Lars Saabye Christensen: Byens spor. Skyggeboken. I den tredje boka i Byens spor-serien, om årene 1968–72, avrundes beretningen om mennesker og miljø på Fagerborg i Oslo. Navet i fortellingen er Maj, enke, mor til Jesper og Stine, yrkeskvinne og Røde Kors-frivillig, og alle omsluttes de av forfatterens kunnskap om og kjærlighet til byrommet. Les hele begrynnelsen her.

 

Kritikerprisen

Seksjon for litteratur deler årlig ut fem kritikerpriser: Kritikerprisen for beste voksenbok, Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok, Kritikerprisen for beste oversettelse, Årets kritiker og Kritikerprisen for beste sakprosabok for voksne.

Kritikerprisene blir støttet av: Den norske Forfatterforening, Den norske Forleggerforening, Norske barne- og ungdomsbokforfattere, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Norsk Journalistlag og Norsk Oversetterforening.

Litteraturkritikerprisene for bokåret 2019 blir delt ut torsdag 5. mars kl. 11.00
på Litteraturhuset i Oslo.