Andreas Viestad har skrevet 14 kokebøker på norsk, er initiativtaker til og faglig leder ved Geitmyra matkultursenter for barn. Foto: Mette Randem

Hvert år kårer the Gourmand Awards verdens beste kokebøker. Nå feirer de 25 år og to av Andreas Viestads kokebøker er med på kåringen av de beste av de beste. Vi gratulerer!

- Dette er den høyeste æren man kan få som kokebokforfatter. Kokebøker blir ofte sett på som ferskvare, så det er ekstra stas at bøkene blir husket etter mange år, sier Viestad.

Andreas Viestad (1973) er en internasjonalt kjent matformidler, kokebokforfatter, skribent og programleder. Han er initiativtaker til og faglig leder ved Geitmyra matkultursenter for barn i Oslo, og etablerer liknende matkultursentre flere steder i landet. Han er medeier i restauranten St. Lars på Bislett i Oslo.

De nominerte kokebøkene

Kitchen of Light og Smak av krydder er nominert i kategoriene Scandinavian og Spices. Begge bøkene ble gitt ut både i Norge og USA og har tidligere vunnet Gourmand Awards.

Smak av krydder (2007) tar deg med på en reise til elleve land langs Det indiske hav. Her beskrives krydderhandelens betydning i historien og for moderne matlaging med. 17 reiseskildringer, 90 smaksrike oppskrifter og en oversikt over de viktigste krydderne. Boken er dessverre utsolgt, men Eksotisk fra 2012 er en forkortet og redigert utgave av Smak av krydder, er i salg.

Kitchen of Light ble utgitt på Artisan forlag i 2012. "Exciting, modern cuisine from the land of midnight sun.” skrev Minneapolis Star-Tribune.

Gourmand World Cookbook Awards

Gourmand World Cookbook Awards ble grunnlagt i 1995 av Edouard Cointreau. Hvert år hedrer de de beste mat- og vinbøkene, trykte eller digitale, samt mat-tv. Gourmand Awards er blitt sammenlignet med Oscars-utdelingen.

Den endelige listen over vinner blir offentliggjort på en seremoni i Paris den 6. juni.