– Det er helt fantastisk! Man får ikke pris hver dag! Det er en ære, virkelig. sier Inger Nilsson. (Foto: Christian Gustavsson)

"Få om noen har gjort så mye for å skape en sterk nordisk språkforståelse som årets prisvinner." sier juryen om årets prisvinner Inger Nilsson, som er har spilt rollen som Pippi Langstrømpe.

TV-serien om Pippi Langstrømpe har 50-årsjubileum i år, og i den anledning tildeles den svenske skuespilleren Inger Nilsson Nordens språkpris.

Juryens begrunnelse:

Når du ser tilbake på din egen barndom, husker du ditt første møte med et annet nordisk språk? Var det i forbindelse med en campingtur til Sverige, eller en tilflyttet dansk jente i nabolaget?

Årets prisvinner er ofte barns første møte med et nabospråk. I 50 år har hennes skuespillerprestasjon fengslet barn til TV-apparatet i generasjoner, fra syttitallets tunge brune bokser til dagens syltynne plasmaskjermer.

Med en gryende språklig bevissthet oppdager barn at ord kan likne hverandre, inneholde ulike lyder, ha rim og rytme. Og de har en fantastisk evne til å glede seg over disse nyansene. Årets prisvinner har gitt barn nettopp denne gleden og øvelsen.

Filmatiseringer av Astrid Lindgrens fortellinger er blitt klassikere. Prisvinnerens tidløse portrettering av Lindgrens mest folkekjære karakter åpner en ny verden hos de unge, ikke kun i fantasien, men også inn i språket.

I dag ser vi at stadig flere skandinaviske barneprogrammer dubbes. Dette kan vi ikke akseptere. Fremtidens generasjoner skal også kunne se tilbake på møtet med Pippi Langstrømpe som en kilde til forståelse og relasjon til nabolandene.

Få om noen har gjort så mye for å skape en sterk nordisk språkforståelse som årets prisvinner. Gjennom måten hun levendegjorde rollen som «verdens sterkeste jente», gav hun farge og kraft til en av Astrid Lindgrens viktigste figurer. Samtidig har hun skapt en udødelig karakter, som har hatt umåtelig stor betydning for nabospråkforståelsen blant generasjoner av barn i hele Norden - gjennom 50 år!

Les mer på NRK.no

 

Les også: Astrid Lindgren - møter og minner

 

Foreningen Norden er en partipolitisk uavhengig medlemsforening som arbeider for å styrke og utvikle et folkelig nordisk samarbeid for alle som bor i Norden. Vi mener et mer sammensveiset Norden vil gi flere muligheter for alle og medføre at de nordiske landene får en sterkere stemme på den globale arenaen.