Torgrim Eggen har fått strålende kritikker for sin biografi om Axel Jensen, "Mesterlig om Axel Jensen" skrev Fædrelandsvennen og ga terningkast 6. Foto: Grethe Nygaard

Brageprisen for sakprosa gikk i år til Torgrim Eggen for biografien Axel. Fra smokken til Ovnen – Storyen om Axel Jensen

– Jeg vil gjerne takke min redaktør Ingebrigt, formgiver Marius Renberg. Og Lillian, som hater denne boka, men som har ventet på skuta etter mine seilaser til Oblidor, sa Torgrim Eggen, da han mottok årets Bragepris for beste sakprosabok.

I Axel kommer vi tett innpå den kanskje mest myteomspunne av samtlige norske forfattere.

-En Axel Jensen-biografi er en jobb med helt spesielle utfordringer. Når ingen er til å stole på, aller minst hovedpersonen selv, blir det hengende en del slike spørsmålstegn, sier Torgrim Eggen.

 

Boken er nå tildelt Brageprisen for sakprosa og i juryens begrunnelse heter det:
«Axel var noe av en lystløgner, tross alt. Noen måtte gå ham i sømmene, faktasjekke ham litt og kanskje bringe opp historiene han av en eller annen grunn ikke fortalte. Lese brev, bøker og artikler, intervjuer og presseoppslag, snakke med øyenvitner og forsøke å få en sammenheng i livet og diktningen hans.» Det har Torgrim Eggen lyktes med. Ved å presentere nye kilder til Axel Jensens liv og verk, gir han oss et komplekst og spennende bilde av en myteomspunnet og legendarisk norsk forfatter. I biografien Fra smokken til Ovnen – en tittel tatt fra Axel Jensens comeback-roman Lul (1992) – har Torgrim Eggen invitert oss på en lesefest der alle elementene er på plass: rikelig med alkohol og andre rusmidler, følelsesvingninger fra ekstase til depresjon, trekantdramatikk og seriemonogami, arroganse og prestasjonsangst ispedd brå omslag fra fattigdom til feite honorarer. Når partyet er over og boken lest, våkner man opp fra et eventyrlig liv og et forfatterskap som ikke har gått ut på dato. En festopplevelse uten bakrus!

 

Torgrim Eggen intervjues om sin kritikerroste Axel Jensen-biografi i podcasten Boktips.