Roy Jacobsen har skrevet sin først roman sammen med kona Anneliese Pitz, som til daglig forsker og underviser i tysk ved UiO. «Mannen som elsket Sibir» overrasker og begeistrer anmelderne. (Foto: Hans Petter Sørensen)

Mannen som elsket Sibir er en av seks romaner som er nominert til P2-lytternes romanpris, vi gratulerer Roy Jacobsen og Anneliese Pitz.

Sammen med kona Anneliese Pitz har Roy Jacobsen skrevet Mannen som elsket Sibir. Boka er basert på det fascinerende livet til virkelighetens Fritz Dörries (1852-1953), sin tids blanding av Lars Monsen og Carl von Linné. Den skildrer en overveldende kjærlighet til naturen, og gir samtidig et enestående innblikk i hvor mye vårt forhold til verden og naturen har endret seg. I tillegg er den utstyrt med slående vakre illustrasjoner av Dörries selv.

Mannen som elsket Sibir fikk strålende anmeldelser da den kom, «[...] en sjelden perle i bokhøsten» skrev Cathrine Krøger i Dagbladet, «Du og du for en historier.»  Guri Hjeltnes i VG, mens Steinar Sivertsen i  Stavanger Aftenblad skrev «Fascinerende, røver- historieliknende memoarer om natur og kultur i Øst-Sibir.» alle ga de boken terningkast 5.

P2-lytternes romanpris er NRKs egen litteraturkåring, og den eneste i Norge der juryen diskuterer seg fram til vinner for åpen mikrofon. En fagjury velger ut seks nominerte bøker utgitt i 2019. Leserjuryen NRK P2s publikum, som er lesere som ikke jobber med litteratur profesjonellt, kårer vinner-romanen i januar 2020.