Anna Fiske står bak en rekke bildebøker og tegneserier, både med egne tekster, og som illustratør for andre forfattere. Foto: Killer Inc/Mathias Skjelland

Forfatter, illustratør og tegneserieskaper Anna Fiske er tildelt Teskjekjerringprisen, vi gratulerer!  «Som Alf Prøysen har prisvinneren et stort hjerte for dem som ikke helt passer inn, og de som har litt andre forutsetninger i livet enn andre», påpeker juryen.

Teskjekjerringprisen ble utdelt i dag på Alf Prøysens dødsdag 23. november i Kulturkirken Jacob i Oslo.

-Tenker at det Alf Prøysen gav meg som barn var så sterkt, varmt, omsorgsfullt, og at ord og fortellinger du gir til et barn sitter hele livet, plantet i tærne, spirer. Den tanken gjør meg så stolt over mitt yrkesvalg, sier Anna Fiske.

Juryens begrunnelse for Teskjekjerringprisen

Prisvinneren kom til Norge for 25 år siden. Etter det har det trillet ut bøker og publikasjoner i et jevnt tempo, og antallet er oppe rundt femti egne. I tillegg samarbeider denne kunstneren med mange andre, og har medvirket til en rekke spennende samarbeidsprosjekter.

Som Alf Prøysen har prisvinneren et stort hjerte for de som ikke helt passer inn, og de som har litt andre forutsetninger i livet enn andre, de som har særegenheter, i likhet med hu som er så lita som ei teskje. Vinneren av Teskjekjerringprisen har laget flere bøker som er spesielt utformet for lesere som trenger ekstra tilpasning. Hun er heller ikke redd for å behandle vanskelige temaer, som alle de store og rare følelsene vi har inni oss. Men hun er også opptatt av hvordan vi er utenpå, for eksempel at vi alle har en bakside.

Denne kunstneren har flere uttrykk. Hun har sin kunstfaglige utdanning fra Stockholm, og hun har laget mange tegneserier. Etterhvert har hun prøvd flere sjangre, og skriver også selv. Hun har laget sakprosabøker og bildebøker i tillegg til tegneserier.

Alt hun lager er preget av en letthet, lekenhet og av glede. Det mørke og vanskelige i livet anerkjennes, men gleden over alt det fine, og de små tingene i livet skinner gjennom. Man blir rett og slett glad av denne kunstnerens litt skjeve og uhøytidelige strek og ukompliserte tilnærming til livet. I år har hun tjueårsjubileum som forfatter, og gjør stor suksess i flere land med en barnebok om hvordan man lager en baby.

Selv om illustratøren og forfatteren har vunnet mange priser og er oversatt til mange språk, er hun jordnær og særdeles hyggelig. Det er en glede og en ære å dele ut Teskjekjerringprisen til vår egen Teskedsgumman, illustratør og forfatter Anna Fiske.

Teskjekjerringprisen

Teskjekjerringprisen gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst eller diktning innenfor de genrene som forbindes med Alf Prøysen, men med spesiell vektlegging på virksomhet rettet mot barn. Prisen tildeles skapende eller utøvende kunstnere, eller til oppmuntring for unge talenter.

Prisen består av en plakett og 25.000 Kr.