Mari Andreassen (Foto: Anna Julia Granberg/ Blunderbuss) Ingvild Schade (Foto: Håkon Borg)

Vi gratulerer Ingvild Schade og Mari Andreassen med nominasjonen til Ungdommens kritikerpris, både Bergverket og Hvor lenge varer vi har fått usedvanlig god mottakelse.

Juryen har lest og vurdert over 200 norske skjønnlitterære voksenbøker utgitt i 2019. Nå har de kommet frem til åtte nominerte bøker, hvorav én vil bli tildelt Ungdommens kritikerpris. Her er juryens begrunnelse:

Ingvild Schade: Bergverket

Med en bok som ikke ligner noe annet vi har lest dette året, gir Ingvild Schade leseren en sjelden opplevelse med sin andre roman. Hovedpersonen, Karsten, er en snodig gammelmodig fjortenåring som ikke passer inn. I stedet for å fortsette å mislykkes med å komme overens med sine jevnaldrende, isolerer han seg og lager, ved hjelp av sin egen spinnville fantasi og farens videokamera, en intrikat krimgåte. Forfatteren gir teksten og karakteren et innfløkt, originalt språk med lange utgreiinger om biologi og geologi. Kanskje er dette en annerledes fortelling om overgangen til voksenlivet, eller kanskje er det noe helt annet, kanskje er Karsten en fascinerende fyr, eller kanskje er han fryktelig irriterende – her har leseren mye å bryne seg på.

Mari Andreassen: Hvor lenge varer

I de sju novellene i Mari Andreassens debutbok treffer vi unge og gamle, kvinner og menn, som alle sliter med å lykkes i relasjoner og i livet ellers, i stort og i smått. Det handler om forholdet mellom voksne og barn og om makt og om gode og dårlige minner. Og det handler om å dyrke squash, om å stenge en barndomsvenninne inne på toalettet og om utfordringer ved å gå av med pensjon. Alle novellene er sterke, flere av dem har en kraft som oppleves fysisk, som et slag i magen. Karakterene er troverdig skildret, og tekstene er både såre og råe. Andreassen har allerede med sin første bok skapt imponerende novellekunst.

 

Ungdommens kritikerpris er en pris for skjønnlitterær samtidslitteratur, hvor syv juryklasser fra videregående skole kårer årets beste bok.
Prisen administreres av Foreningen !les og støttes av Utdanningsforbundet, Den norske forleggerforeningen og Norsk kritikerlag.