Erik Fosnes Hansen (f. 1965) er blant de fremste i sin generasjon av norske forfattere. Hans bøker er oversatt til 36 språk.

Erik Fosnes Hansen mottok Willy Brandt-prisen for 2019 under årets bokmesse i Frankfurt, hvor Norge i år er gjesteland. Fosnes Hansen får prisen for sitt vesentlige bidrag til norsk-tysk litterær utveksling, og sitt engasjement for å styrke de norsk-tyske forbindelsene.

De to styrelederne i Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen, stortingsrepresentant Sverre Myrli og tidligere statssekretær Franz Thönnes begrunner stiftelsens beslutning med de to prisvinnernes fremragende engasjement for å styrke de norsk-tyske forbindelsene. Gjennom sitt arbeid formidler de kunnskap om det respektive annet land til et bredt publikum og bidrar derved vesentlig til økt bilateral forståelse.

Årets norske prisvinner er den internasjonalt anerkjente forfatteren Erik Fosnes Hansen som ved sitt forfatterskap gjennom en årrekke har nådd frem til et stort tysk publikum. Han bidrar også vesentlig til norsk-tysk litterær utveksling, blant annet gjennom sine mange opptredener i tyske medier. Hans verker er ofte preget av hans dype interesse for tysk samfunn og historie, noe som trer tydelig frem for eksempel i debutromanen «Falketårnet», hvor handlingen utspiller seg i det sørlige Tyskland.

Årets tyske prisvinner er litteraturviteren Marie-Theres Federhofer som er professor for tysk litteratur-og kulturstudier ved Universitetet i Tromsø.

I snart 20 år har Den norsk-tyske Willy-Brandt-stiftelsen hvert år delt ut Willy Brandt-prisen til personer eller institusjoner som har utmerket seg gjennom et særlig fortjenstfullt arbeid for de norsk-tyske forbindelsene. Blant tidligere mottagere kan man finne Wenche Myhre, Kåre Willoch, Ingrid Brekke, Thorvald Stoltenberg, Jonas Gahr Støre, Therese Bjørneboe, Jan Garbarek og Ingvar Ambjørnsen.

Prisen består av en byste av Willy Brandt, laget av den norske billedhuggeren Nils Aas, og et diplom.