Gro Dahle har skrevet bøker i mange sjangre og vunnet en rekke litterære priser, bl.a. Brageprisen for beste barnebok 2002, Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur i 2004 og Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur i 2011. Foto: Line Fresti

Vi gratulerer Gro Dahle med nominasjonen til den store, prestisjetunge og internasjonale barnebokprisen ALMA.

Gro Dahle er nominert til ALMA-prisen for sitt samlede forfatterskap for barn og unge. Hun har skapt litteratur som sprenger grenser ved å ta opp tabubelagte emner, og bidratt til å fjerne skammen for lesere som kjenner seg igjen. Forfatterskapet er også preget av humor, undring, ordlek og fantasi. Fortellerblikket er alltid på barnets side.

Gro Dale og hennes samarbeid med illustratørektemann, Svein Nyhus, og –datter, Kaia Dahle Nyhus, har nærmest skapt en egen sjanger innenfor bildebokuniverset.

Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) ble opprettet etter forfatterens død i 2002 av den svenske stat, og administreres av kulturrådet i Sverige. Målsettingen er å styrke og øke interessen for den gode barne- og ungdomslitteraturen fra hele verden. Prisen er på 5 millioner svenske kroner, og deles ut til en eller flere forfattere, illustratører, fortellere eller lesefremmende organisasjoner som holder høyt kunstnerisk nivå og virker i Astrid Lindgrens ånd. I tillegg til juryen på 12 er det mange organisasjoner som har anledning til å sende inn sine nominasjoner, cirka 200 fordelt over hele verden pr. nå.