Årets beste ungdomsbok er kåret!

Michael Stilson er vinner av Uprisen 2019

Michael Stilson (f. 1987) er fra Trondheim og er utdannet lærer. Han har spilt fotball profesjonelt og har tidligere skrevet om livet som fotballspiller for NRK. Foto:

Michael Stilson debutbok Bare spille ball er kåret til årets beste ungdomsbok. Vi gratulerer Stilson med Uprisen 2019!

Juryens begrunnelse:

Boken handler om ting vi ungdommer kan kjenne oss igjen i og relatere oss til. Temaer boken tar opp er blant annet prestasjonspress, kaotisk familieliv, vennskap, forelskelse og å ha høye forventinger til seg selv.

– Forfatteren har gode beskrivelser av alt som skjer. Vi ble godt kjent med karakterene og levde oss inn i handlingen. Mye stod på spill og skildringene skapte følelser. Valgene hovedpersonen tok skapte engasjement. Mange ble irriterte og diskusjonene ble mange. Selv helt opp til storjurymøtet diskuterte vi i klassen slutten, sa juryen.

I 2018 mottok Stilson Trollkrittet for Bare spille ball.

Uprisen ble utdelt først gang i 2007 og er ungdoms egen kåring av den beste norske ungdomsboka utgitt inneværende år. Prisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og Den kulturelle skolesekken.

«Bare spille ball» handler om å elske fotball, men ikke å være forberedt på de harde realitetene. Den handler om å prøve å glemme en jente, og klare seg uten en far. Og den handler om å vinne – uten å miste seg selv.