Kim Leine er en kritikerrost norsk-dansk forfatter. Han fikk Nordisk Råds litteraturpris 2013 for sin roman «Profetene i Evighetsfjorden». «Rød mann/Sort mann» er en frittstående oppfølger til «Profetene i Evighetsfjorden». Foto: Robin Skjoldborg

Vi gratulerer Kim Leine med P2-lytternes romanpris.

– Bakgrunnen min er mer norsk enn dansk. Det er de store episke norske forfatterne som Sigrid Undset, Olav Duun, Johan Falkberget og Johan Borgen som har farget meg. Derfor betyr det mye for meg. Heim til Noreg, sier han på telemarksmål. Det føles som en åpen dør tilbake, å bli anerkjent som norsk. Sier Kim Leine til NRK.

Følg med på NRK kl 18.00 i kveld Hans Olav Brenner intervjuer Kim Leine og Radioteatret har dramatisert noen scener fra vinnerromanen.

I Kim Leines episke storverk, Rød mann/Sort mann, følger vi den danske koloniseringen av Grønland i første halvdel av 1700-tallet. Vi følger alle dem som frister lykken i det nye landet; guvernøren og de militære, leger, prester, skipskapteiner og håndverkere, men også desertører, tyver og horer.

 

Dette er P2-lytternes romanpris

  • En fagjury velger ut seks nominerte bøker utgitt i 2018
  • En leserjury NRK P2s publikum, lesere som ikke jobber med litteratur profesjonellt, kårer vinner-romanen i januar 2019
  • Programleder for semifinalen og finalen som sendes i NRK P2 er Hans Olav Brenner.