Michael Stilson er nominert til Trollkrittet 2018

Michael Stilson (f. 1987) fra Trondheim er tidligere profesjonell fotballspiller og utdannet lærer. Han har laget tv-serie for NRK om livet som fotballspiller. Foto: Knut Aage Dahl

Stilson og «Bare spille ball» er nominert til Trollkrittet NBUs debutantpris - Vi gratulerer!

Juryens begrunnelse for nominasjon: Det er sjelden en ungdomsroman skildrer fotballmiljøet fra innsiden. Bare spille ball er imidlertid skrevet av den tidligere fotballproffen Michael Stilson. Han har, basert på egne erfaringer og kunnskap, levert en forrykende spenningshistorie for alle typer lesere.

Bare spille ball er en nedtellingsroman som bruker minuttene for alt de er verdt. Fredrik bor med moren i Trondheim, og er i juniorlaget på Rosenborg, RBK G16. Boken starter like før laget skal spille NM-finale mot Brann. Fredrik får vite at han må skifte posisjon fra høyrekant, der han til vanlig herjer godt, til høyreback, der de dårlige pleier å plasseres. Drømmen hans om kontrakt på juniorlaget glipper. Eller gjør den? Vi blir tatt med til seks dager før finalen, hvorpå det telles jevnt ned til vi igjen er kommet til finalen, nå med langt mer innsikt og innsyn i hva som har skjedd og hva som står på spill. I disse dagene er vi med Fredrik mens han, stadig mer desperat, sjonglerer fotball, vennskap, forelskelse og - ikke minst - forhandlinger rundt kontrakt.

Fredrik har en far som tidligere også var god i fotball, men som har henfalt til drikking, og dermed aldri fikk fulgt opp Fredrik. Likevel har han et tak på ham. Det har dessuten moren, ofte uten at han forstår hvordan - faktisk har alle det. Hva med Fredrik selv?

Stilson holder leserne på tærne hele historien igjennom. Dette er spennende og gjenkjennelig for alle. I tillegg er Bare spille ball sportslig uten å bli intern. Selv om fotballtermer brukes her og der, er det ingenting som forstyrrer den uvitende, samtidig som den vitende kan glede seg.

Ikke bare håndterer Michael Stilson en fortelling som suger oss inn og får sidene til å fly. Han benytter seg også av et medrivende og godt språk, som med jevne mellomrom byr på litterære gullkorn:

Jeg flettet fingrene i hverandre slik at de utgjorde en liten skål. Jeg så Erik inn i øynene, før jeg stirra ned i skåla jeg hadde laget. Det føltes som om jeg kunne se inn i fotballframtida til Erik, og at den lå i de sammenflettede fingrene mine, som en skjør, usynlig glasskule av selvtillit. Og hvis jeg bare dro henda fra hverandre, ville denne lille glasskula med Eriks selvtillit falle i bakken og knuse i tusen knas, og ingenting ville bli som før. Den glasskula var også vårt vennskap.

Det var et slikt øyeblikk som hadde en annen tyngde enn andre øyeblikk.

Charlotte Glaser Munch

 

Norsk Barne- og Ungdomsforfatteres (NBU) debutantpris Trollkrittet ble innstiftet av årsmøtet 2010 og er foreningens pris til fjorårets beste skjønnlitterære barne- eller ungdomsbokdebutant. Prisvinner offentliggjøres fredag 29. mars.

«Bare spille ball» handler om å elske fotball, men ikke å være forberedt på de harde realitetene. Den handler om å prøve å glemme en jente, og klare seg uten en far. Og den handler om å vinne – uten å miste seg selv.