Fire forfattere fra Cappelen Damm er nominert til Kritikerprisen 2018

Cecilie Arentz-Hansen er en av de nominerte til Kritikerprisen. «Kvinder med Begavelse for Lægevirksomhed» er den første boken hun har skrevet om et historisk tema. Foto: Ida Fiskaa

Cappelen Damm har hele fire forfattere som er nominert til Kritikerprisen. To for beste sakprosa for voksne og to for beste barne- og undgomsbok.

De nominerte for beste sakprosa voksen er "Kvinder med Begavelse for Lægevirksomhed " av Cecilie Arentz-Hansen og Det svarte skiftet av Eivind Trædal.

I kategorien for beste barn- og ungdomsbok er Ellers er jeg ikke noe menneske av Agnar Lirhus og Verden sa ja! av Kaia Dahle Nyhus nominert.

Imprintet Flammeforlag fikk en nominert i kategorien beste barne- og ungdomsbok, SMADRA av Brynjulf Jung Tjønn.

Fra nominasjonsjuryens begrunnelse

"Kvinder med Begavelse for Lægevirksomhed"  av Cecilie Arentz-Hansen : «Med faglig tyngde i en fint disponert fremstilling, og et nærmest kirurgisk presist språk, viser forfatteren hvordan de første kvinnene i legekittel med stillferdig fasthet påvirket en gammel profesjon og sterkt bidro til å endre en nasjon, vel å merke ikke uten motstand fra sine yrkesbrødre. Det var på høy tid at disse foregangskvinnene fikk den oppmerksomhet de fortjener.»

Det svarte skiftet av Eivind Trædal: «Med boka Det svarte skiftet leverer MDG-politiker og samfunnsdebattant Eivind Trædal et slagkraftig argument for at Norge ikke har levd opp til rollen som pådriver i klimapolitikken - den vi tok i 1987 etter at Brundtland-kommisjonen hadde lagt frem FN-rapporten "Vår felles framtid". ...Trædal sammenfatter og formidler kunnskap om de siste tredve årenes klimapolitikk med presisjon, engasjement og sarkasme som er både underholdende og ansporende.»

Ellers er jeg ikke noe menneske av Agnar Lirhus: «Sjelden i ungdomslitteraturen oppleves de voksne ansvarsfraskrivelse som mer brutal enn her. Men i de voksnes fravær framstår nettverdenen som et mulig fellesskap og tilfluktsted. Og den ukjente hun spiller med, er blitt hennes nærmeste fortrolige.»

Verden sa ja! av Kaia Dahle Nyhus: «Gjennom et poetisk og repeterende språk blir leseren innlemmet i et eksistensielt vi og en verden som sier ja - men dette vi-et må også ta ansvar for hva verden blir når tempoet øker og verden tar imot alle menneskets ideer. I en akselerende rytme blir kloden overmannet av menneskenes fremskritt, noe som klinger i både tekst, fargebruk og visuelt tempo. Nyhus har laget en konfronterende bildebok om håpet og advarselen som følger det å være menneske på jorden.»

SMADRA av Brynjulf Jung Tjønn: «En mor slår datteren sin, og datteren forstår ikke hvorfor. Brynjulf Jung Tjønn har skrevet en kort og ladet roman om knust tillit. Smadra nærmer seg poesien i form og dramatikken i vesen med sine meningsmettede og ladede replikker, og denne formen gjør handling og språk komprimert. Når Oda i lojalitet overfor mor velger å tie om slagene, får leseren samtidig følge hennes kamp for å våge å bryte dette vonde mønsteret. Smadra er også en roman som forsøker å forklare hvorfor mor slår, at det ikke handler om Oda, men ligger i mor selv. Fortellestilen er nøktern og språket lett og flytende, og det er med på å gjøre historien desto mer uhyggelig.»

 

Litteraturkritikerprisene for bokåret 2018 blir delt ut torsdag 7. mars klokken 11.00 på Litteraturhuset i Oslo.

Kritikerprisene blir støttet av Den norske Forfatterforening, Den norske Forleggerforening, Det skjønnlitterære oversetterfond, Norske barne- og ungdomsbokforfattere, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Norsk Journalistlag og Norsk Oversetterforening.