Tor Fretheim er gått bort

Foto: Tord-Erik Andresen

Forfatteren Tor Fretheim (1946)  er død. Han ble 72 år gammel.

Tor var en modig forfatter som aldri var redd for å ta opp temaer som gjorde vondt, kanskje særlig for forfatteren selv. Han skrev om ting som var tabubelagt og ikke minst skambelagt, som homofili i tiden før man snakket åpent om det, om barnemishandling, om å vokse opp med foreldre med psykiske lidelser og om å føle seg forvirret og usikker på sitt eget kjønn.

Tor var en usedvanlig ærlig forfatter, og han nektet å holde igjen der han følte det var viktig å snakke. Han var personlig på en inderlig og nesten smertefull måte. Det var en intens og givende øvelse å jobbe med Tors tekster. Hvordan kan man som forlag og redaktør si nei til å ta i eller ta opp noe som er så sant, så bunnløst ærlig?

Tor reiste mye rundt og snakket med ungdommer og hørte på deres historier og erfaringer. Han fant ikke bare på historier, han hentet inspirasjon fra ungdommene han skrev for, og særlig var han opptatt av å høre historiene fra unge gutter. Visst er det lettere å vokse opp som homofil i dag enn da Tor selv var ung, men helt uten konflikt og utfordringer er det ikke. Og dette var han opptatt av å formidle.

Tors romaner var korte, men innholdsrike, og gikk rett til kjernen av det han ville fortelle. Han formidlet inderlige følelser, dyp sorg og store problemer i et lite format og med et dempet språk, men med stor innvirkning på leseren. Han fikk sagt så mye med få ord, og det er nok derfor hans bøker har vært favoritter blant lettleste bøker for ungdom. Bøkene er kanskje lette å lese, men de er langt fra lettvinte!

Også som oversetter var han grundig, engasjert og dedikert. Han følte et eierskap og en kjærlighet til tekstene han oversatte, og han utviklet et spesielt vennskap med blant annet den svenske forfattere Per Nilsson. Tors oversettelser av Nilssons romaner gjorde dem nesten til hans egne bøker.   

Tor var veldig glad i Oslo og brukte byen som kulisse i de aller fleste av bøkene sine. Særlig var Botanisk hage på Tøyen viktig for ham, og i hans siste ungdomsroman, Leons hemmelighet, finner en av de viktigste scenene sted i veksthuset. Leon og Bendik møtes der ved midnatt, den eneste natten vannliljen Victoria blomstrer:

Bendik satt tett inntil meg.
Jeg ville at øyeblikket skulle vare.
Tok hånden hans.
Han tok tak i min.
Slik satt jeg. Hadde aldri kjent det sånn før.
Det var så godt.
Men.

Denne dobbeltheten viser Tor så fint fram i bøkene sine. Forelskelse er fint og godt – men ikke bare. Livet kan være tungt og strevsomt – men ikke bare.

 

Tor Fretheim var utdannet journalist og jobbet mange år i pressen. Etter hvert markerte han seg som en uredd og kontroversiell barne- og ungdomsbokforfatter, og var også kjent som en habil oversetter og dramatiker.

Bøkene hans er kritikerroste, prisbelønte og oversatt til flere språk. Mange handler om unge gutter, kjønnsidentitet og homofili, og berører temaer som vanskelige familieforhold, overgrep og vold.

Hele fire ganger har han mottatt Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomsbøker, i tillegg blant annet Gyldendals legat, Aschehougprisen, Kritikerprisen, Riksmålsprisen og to ganger Österreichischer Kinder- und Jugendbuchpreis.