Brageprisen er tildelt Anna Fiske

Anna Fiske står bak en rekke bøker for barn, "Elven" er hennes første ungdomsbok. Foto: Maja Hattvang

Anna Fiske er vinner av Brageprisen 2018 i kategorien Barne- og ungdomsbøker for sin bok Elven  - vi gratulerer!

Elven er en lavmælt og vakker illustrert roman om de store og små tingene som gjør livet vanskelig for tenåringen Helena.

Anna Fiske (f. 1964 i Sverige) er forfatter, illustratør og tegneserieskaper, bosatt i Oslo. Hun står bak en rekke bildebøker og tegneserier, både med egne tekster, og som illustratør for andre forfattere.

Juryen:

Anna Fiske har skapt si eiga rås i det norske barnelitterære landskapet. Bøkene til Fiske har i fleire år lukkast med å gjere baksider til framsider og sjå under overflata der andre ser bølger eller trygg is.

Elven er nettopp ei slik forteljing: Helena opplever brutal utanforskap både på heimebane og ute hos jamaldringane. Fiske skildrar like mykje med tekst og bilde eit ugjestmildt vinterlandskap av iskald mobbing og indre uro som trykker hovudpersonen ned gjennom tynn-isen. Men Elven er òg eit nært portrett av eit ungt kunstnarsinn som skal finne si eiga stemme midt opp i alt dette. Lesaren tek del i Helenas sterke modningsprosess, metaforisk skildra som ei vårløysing: ”Nesten all snøen har smeltet i løpet av natten, sånn er det, plutselig kan allting forandres” skriv Fiske, som klarer kunststykket å gjere eit nyansert og symboltungt bildespråk så intuitivt og treffsikkert at lesaren nærast kjenner det på kroppen når is-slottet gradvis smeltar, fargane kjem fram og Helena endeleg maktar å ta meir plass. Dette er ein brennande intens melodi ein ikkje kan skru av, ein vakker komposisjon med poetisk vidd og spanande dramaturgi. Elven er eit uomgjengeleg smelteverk i forfattarskapen til Fiske.

 

Brageprisen

Brageprisen deles ut for å fremme litterær kvalitet og øke interessen for bøker. Prisen deles ut av stiftelsen Den norske Bokprisen med Forleggerforeningen som sekretariat.

Prisen består av en statuett laget av kunstneren Børre Larsen og et pengebeløp på kr 75.000,-. Den deles ut i fire kategorier; skjønnlitteratur, Barne- og ungdomsbøker, sakprosa og åpen klasse. Det nomineres fire kandidater i hver klasse. Det deles også ut en hederspris.

Les også: Anna Fiske skriver om tenåringslivet i sin nye bok Elven

Elven er en lavmælt og vakker illustrert roman om de store og små tingene som gjør livet vanskelig for tenåringen Helena. Hun føler at hun bare renner avsted, som vannet under isen i elven hun ser hver dag på vei til skolen. Helena skulle ønske hun kunne ta mer plass. Si hva hun mener. Klare å trøste pappa. Tørre å snakke med Andreas i parallellklassen. En vårdag begynner isen å sprekke opp, og noe dramatisk skjer.