Nobels fredsprisvinnere for 2018 er tildelt Nadia Murad og Denis Mukwege

Den kongolesiske legen Denis Mukwege og Nadia Murad tildeles årets fredspris. Foto: Fred R. Conrad/Redux Pictures LLC

– Begge prisvinnerne har gjort en avgjørende innsats for å rette oppmerksomhet mot og bekjempe krigsforbrytelser, sa Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen da hun kunngjorde vinnerne.

Nobels fredspris for 2018 er tildelt den kongolesiske legen Denis Mukwege og IS-overlevende Nadia Murad for bekjempelsen av krigsforbrytelser. I en høytidelig seremoni i Oslo Rådhus den 10. desember finner utdelingen av Nobels fredspris sted.

Rømte fra IS

Nadia Murad ble kidnappet av Den islamske staten Irak og Levanten i august 2014 og klarte å rømme fra sex-slaveriet i november samme år.

Den siste jenta, som kom på norsk i våren 2018, er en naturlig fortsettelse av Nadias viktige arbeid i å formidle overgrepene begått i terrorgruppens navn og et nødvendig bidrag i arbeidet med å bekjempe IS og stille dem til ansvar for sine handlinger.

Siden september 2016 har hun vært FNs første goodwillambassadør for overlevende av menneskehandel.

LES OGSÅ: Nadia ble tatt til fange og torturert av IS – nå tildeles hun Nobels fredspris

En helt i Kongo

Denis Mukwege er gynekolog og har spesialisert seg i å behandle voldtatte kvinner. I løpet av de 12 årene krigen i Kongo har pågått, har han behandlet flere enn 21 000 kvinner.

Etter et mislykket drapsforsøk på Mukwege i hans hjem i oktober 2012, bodde han i en periode i eksil i Europa, noe som var svært ødeleggende for driften av sykehuset hans i Panzi. I januar 2013 returnerte Mukwege til Kongo og ble mottatt som en stor helt.

Mukwege har mottatt flere priser for sitt arbeid, og var nominert til Nobels fredspris i 2014.

 

LES OGSÅ:

Mitt foreløpige afrikanske dikt – Lars Saabye Christensens sterke møte med fredsprisvinner Mukwege i Kongo

Fredsprisene 2018 til Denis Mukwege og Nadia Murad

 

 

 

I 2014 ble Nadia Murads landsby inntatt av IS-styrker. De holdt henne som sex-slave inntil hun ved et lykketreff klarte å rømme. Nå forteller Nadia for første hele historien om de dramatiske dagene.

Denis Mukwege er sjefskirurg ved Panzi-sykehuset utenfor Bukavu i Kongo og har spesialisert seg på behandling av kvinner som er blitt utsatt for grov seksuell vold. Han er blitt verdenskjent for sitt arbeid og har mottatt en rekke priser.